Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anderserik ställer ut

/
  • Framcykel bakända.
  • Bollnäs konstcentrum är också en hyllning till Bollnäs-konstnären Fritiof Strandberg, som hade sin ateljé på byggnadens övervåning. Fritiof står på trappan i sin lodenrock.
  • Hammar-Eriks lagårn.
  • Jag har alltid tittat på gårdar, när jag är ute och åker, säger Anderserik Sköld.
  • Ett annat textilcollage Anderserik är mycket nöjd med är Jon-Lars i Långhed, numera en av världsarvsgårdarna i Hälsingland. Trots att det är sparsamt med färger gillar Anderserik färgtonerna.

Anderserik Sköld i Edsbyn ställer ut igen. Det är precis fyra år sedan aortan, stora kroppspulsådern brast och Anderserik kämpade länge mot lymfcancer. Han har också haft tre hjärtinfarkter.

Annons

– Visst är det ett mirakel att jag ställer ut och det är många som har bett förböner för mig under sjukdomstiden. Jag tycker själv det är ett mirakel att jag kan prata och har minnet kvar, det vill säga det som hände för 40 och 50 år sedan. Det någon säger för en kvart sedan glömmer jag fort, säger Anderserik.

Han började på 1980-talet göra textilcollage vid sidan av sitt arbete inom psykvården, där han jobbade i 40 år. Anderserik blev känd för sina konstverk med mycket finurlighet både när det gäller utförande och val av material. Det han nu visar är verk från tiden före sjukdomarna.

Under december månad ställer han ut både i Edsbyns och Alftas bibliotek. I våras ställde han ut intill matsalen i Gävle sjukhus.

– Det känns väldigt bra att kunna ställa ut igen. Jag hade bra grejer kvar. Det är grejer jag kan stå för, säger Anderserik.

Mer läsning

Annons