Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anderserik Sköld - överlevaren

/
  • Så här såg dagarna ut för Anderserik Sköld då han vårdades på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Själv minns han ingen ting av det.
  • Anderserik sköld är en drabbad man. Först cancer och sedan aortabråcket som brast i december.
  • Birgitta och Anderserik Sköld är mycket tacksam för allt stöd de fått från grannar, vänner och församling.Grannarna har hjälpt mig med snöskottningen under den här tiden, säger Birgitta.
  • Nu kan Anderserik Sköld njuta av livet och våren hemma på Ullungsforsvägen i Edsbyn.
  • Anderserik är hemma i sin ateljé igen. Något konstnärligt skapande har han inte kommit igång med än efter sjukhusvistelsen.

Att Edsbykonstnären Anderserik Sköld överlevde när pulsåderbråcket brast måste nog betraktas som ett mirakel. Under en 16 timmar lång operation på Akademiska sjukhuset i Uppsala tvivlade läkarna ett tag på om de skulle kunna rädda honom. Efter tre månaders vård är han nu hemma i bostaden i Edsbyn igen och gläder sig åt livet och våren.

Annons

Anderserik Sköld, 62 år, från Edsbyn har gjort en resa som nog få överlever. Händelseförloppet och dramatiken runt det som hände den där snöiga onsdagen den tredje december i fjol kan bara hans fru Birgitta berätta. För Anderserik del är det från den stunden en minneslucka som sträcker sig två månader framåt.

År 2006 drabbades Anderserik Sköld av lymfcancer. I samband med den vård han fick då upptäcktes i samband med röntgen att han hade ett bråck på aortan inte långt från hjärtat. Vid en kontroll i november förra året konstaterades också att bråcket växt. Anderserik Sköld ville då få en operation men den skulle bli komplicerad så läkaren ville avvakta.

Birgitta Sköld berättar:

- Anderserik var ut och skottade flera gånger för det snöade mycket den där dagen. Han kom in och sade att han skulle gå upp och vila lite grand. Så hörde jag att han föll och jag rusade upp och fann honom livlös på golvet.

Birgitta Sköld ringde 112 på en gång och ambulansen kom inom några minuter. Trappan till övervåningen var dock så smal att ambulanspersonalen måste kalla på hjälp från räddningstjänsten för att få ner honom.

Att det var frågan om en större hjärtinfarkt eller ett aortabråck som brustit förstod man och satte högsta fart mot Hudiksvalls sjukhus. Birgitta fick inte följa med och uppmanades att inte följa efter i bil i det dåliga vädret.

- I Hudiksvall såg det att det var bråcket. Han måste vidare till Uppsala och egentligen skulle de ha tagit helikopter men vädret var för dåligt. Nu gick de ut i radion och talade om att en ambulans som hade bråttom till Uppsala var på väg efter E4.

För Birgitta som var kvar hemma blev den här kvällen och natten en riktig pärs. Eftersom hon och Anderserik är aktiva i missionsförsamlingen ringde hon bland annat till församlingens pastor och bad om förbönshjälp.

- Halv nio på kvällen ringde en läkare från sjukhuset och berättade att läget var kritiskt och att det var mycket tveksamt att de skulle kunna rädda Anderserik. Halv ett på natten ringde de igen då var det bättre men det skulle bli en lång och svår operation.

Operationen kom tillslut att ta 16 timmar. Under operationen fick Anderserik 50 påsar med blod. Under själva operationen fick han tre infarkter i hjärnan vilket gjorde honom förlamad på vänster sida. Under tio dagar var han kvar i Uppsala medvetslös och nedsövd. Det var intensivvård i respirator och så fick han dialys.

Anderserik fraktades från Uppsala till Hudiksvall där man fortsatte vårda honom nedsövd. I Hudiksvall blev han kvar till 26 januari och det är först i slutet på den perioden han kan börja minnas och uppfatta saker och ting.

- Då hamnade han på korttidsboendet på Gyllengården i Edsbyn där han var en månad framåt. Sedan blev det rehabilitering i Sandviken tre veckor innan jag fick hämta hem honom den tredje april.

Förlamningen efter hjärninfarkterna har han återhämtat sig bra från och kan nu gå även om han ibland tar hjälp av käpp och rollator.

- Jag ligger mest och tittar på teve. Vi har varit iväg på några gudstjänster och möten men jag blir väldigt trött, säger han.

Men att han är glad att vara hemma igen är han förstås, Anderserik Sköld - överlevaren.

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons