Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amanda genomgick ovanlig operation

/
  • 13-åriga Amanda Lindh i Edsbyn som har höftsjukdomen Perthes fick till slut så svåra problem att en operation måste göras. Att den här typen av operationer görs på Perthesdrabbade är ovanligt.
  • Amanda Linds stora mål är att bli sångerska. Hon har deltagit i många sångtävlingar under åren och på söndag är det dags igen när Schlagerstjärnan går av stapeln i Bollnäs.
  • Operationsärret läker fint. Under ärret är benet nu hopskruvat.

Amanda Lindh, 13 år, från Edsbyn har precis börjat skolan igen efter en omfattande benoperation på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Amanda Lindh av höftsjukdomen Perthes, en sjukdom som orsakas av dålig blodtillförsel i höfterna. varför höftkulorna slits ner.

Annons

13-åriga Amanda Lindh från Edsbyn drabbades av sjukdomen Perthes när hon åtta år. Sjukdomen innebär att höftkulan slits ojämnt pågrund av att blodkärlsförsörjningen till leden försämras. För den drabbade innebär det här både värk och svårigheter att gå. Sjukdomen börjar ofta i tre till åtta årsålder och man räknar med att ett barn av 1000 får sjukdomen.

För Amanda Lindh har besvären tilltagit med tiden varför hon nu fått göra en operation som ska rätta till besvären. Den operation som hon genomgick den 28 oktober heter Femuorsteotomi. Det är en operation som måste göras på ungefär tio procent av de som är drabbade av sjukdomen.

- Det var en stor operation som tog ett par timmar, berättar Amanda.

- Det är vänster höft för min del. De kapade benet och vred det i 30 grader, knäskål och fot. Sedan skruvade de ihop det igen med en benplatta. När jag blir 18 år ska de byta höftkulan på mig jag var för ung att göra det nu.

Gjorde det ont?

- Ja, efteråt gjord det väldigt ont. Nu har jag fått värktabletter så nu känns det inte så mycket.

Var mamma eller pappa med?

- Mamma var med mig hela veckan på sjukhuset.

Nu sitter du i rullstol?

- Det ska jag göra fram till jul och sedan ska jag börja på kunna gå. Det ska bli kul att kunna börja röra sig. Ett mål jag har är att få hoppa fallskärm.

Amanda Lindh har fler mål. Hon har gett sig den på att hon ska bli sångerska och brukar delta i olika sångtävlingar.

- På söndag ska jag vara med på Schlagerstjärnan i Bollnäs sporthall. Jag har precis varit i väg och övat. Det blir med orkester, kör och dansare.

Vad ska du sjunga då?

- Jag sjunger Empty rooms. Går man vidare får man åka till Stockholm.

 

 

Mer läsning

Annons