Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vägar bär till Voxna

/
 • Fyra syskon Taxacher, Janis, Kimberly, Jamie och Niko, springer över skolgården vid Voxnabruks skola. Här går de i en skola som är helt annorlunda än den i österikeska Graz.
 • BYgdegården är nymålad.
 • Logen har rustats upp.
 • De nya ägarna till herrgården i Voxna, Lars Sveding och Johanna Slettvoll, är på gång att flytta in. Paret har ett nyfött barn.
 • Ingen risk att de tänker lämna Voxna fastän de satt sig i bussen Simon Schredin, Calle Eklund, Samuel Schredin och Jonas Eklund.
 • Det är inte bara inflyttade familjer som hjälper till att hålla uppe befolkningsstatistiken i Voxna. Caroline Karlsson fick en liten Tino för en vecka sedan som hon och hunden Raja var ute och gick med i centrala Voxnabruk.
 • Inte lätt att hitta ett ledigt eller obebott hus i Voxna inte.
 • Sju av nio medlemmar av familjen Taxacher som flyttade från Österrikeska Graz till Voxnabruk i somras. Andy, Manuela, Dani, Niko, Janis, Kimberly och Jamie Lee.
 • Den enda butiken i Voxna, Voxna Livs, har klarat sig bra trots att Preem plockade bort macken där.
 • I det internationella Voxna har man förstås ett museum med internationell klang. Det är Jim Reevesmuseet som Björn Herlin driver.
 • Till det här huset i Mattsmyra har familjen Wilson från London flyttat.

Att bo i Voxna är tydligen väldigt attraktivt. Inte ett hus tycks stå tomt i bygden. Det är inte bara svenska inflyttare som slår sig ner i Voxna. Bland senare tids bosättare finns polacker, österrikare och engelsmän. Det här har bland annat inneburit att antalet elever på Voxnabruks skola ökat.

Annons

Den svenska landsbygden med sin natur och friska luft lockar många storstadsbor som tröttnat på all trängsel och stress. Tillgång till bredband gör också att många inom vissa yrken, eller med egna företag kan arbeta på distans på ett helt annat sätt i dag än tidigare.

Voxnabruk med omgivningar är ett sådant exempel. För till Voxna flyttar folk, inte bara storstadssvenskar utan även familjer från andra länder.

Bland de senaste åren inflyttade till Voxnabygden hittar man familjer som kommer från England, Österrike, Norge, Polen (2) och Stockholm (2). Sedan tidigare finns en del finländare boende i bygden som nu böjar få en allt mer internationell karaktär.

- Det finns nog inte ett ledigt hus i Voxna i dag, säger Åsa Pettersson på Voxna Livs glatt.

Hon är också glad åt att macknedläggelsen inte haft den negativa effekt på butiken som man först befarade.

Voxnabon Pontus Simonsson säger att han räknat ut att de inflyttade familjerna tillfört bygden 14 barn och ungdomar i skolåldern varav sex börjat på Voxnabruks skola. Det är förstås betydelsefullt bland annat för Voxnabruks skola som tidigare varit nedläggningshotad.

- Det är klart att det är viktigt att det finns tillgång till bredband. Men utan skola och affär skulle det inte gå. Då skulle nog Voxna snart vara avfolkat. Jag hoppas att det nu blir fart på herrgården igen för det tror jag skulle kunna vara en ytterligare dragkraft till att locka folk att slå sig ner i Voxna.

En familj som verkligen bidragit till att öka befolkningen och elevantalet på skolan är Andy och Manuela Taxacher från Graz i Österrike som tillsammans med sina sju barn på mellan 5-14 årflyttade in i ett hus på Täktvägen i Voxnabruk nu i sommar.

Att de hamnade i Voxna beror till en del på att Manuelas mamma är gift med Voxnaprästen Lars Andersson. Men det finns även andra anledningar.

- Hela familjen gillar verkligen Voxna, säger Andy Taxacher.

- Här i Voxna i Ovanåker har våra barn en bättre chans att få en bra utbildning. I Graz är skolorna och klasserna så stora. Här är det helt annorlunda och lärarna har tid med barnen.

Fyra av familjens barn går nu på Voxnabruks skola och den yngsta på förskolan där. De två äldsta går på Celsiusskolan i Edsbyn.

Själva går Andy och Manuela på SFI ( svenska för invandrare ), i Edsbyn och lär sig svenska. De hoppas sedan kunna hitta passande jobb.

En märkligare historia är Londonfamiljen Jon och Julie Wilson som köpt två hus, ett i Svensbo och ett annat i Mattsmyra. Tyvärr har de inte gått nå då de befinner sig i England den här veckan.

- Vad grannar vet att berätta är att Jon är ingenjör och ska jobba på distans från Mattsmyra. Medan Julie jobbar på en bank i London och ska pendla. Paret har två söner som nu går på Celsiusskolan i Edsbyn.

- De har varit hit som turister flera gånger och blivit så förtjusta i Sverige så att de tillslut valde att flytta hit, berättar en kvinna i Svensbo.

För ett par år sedan flyttade urstockholmarna Björn och Birgitta Herlin till Voxna gamla stationshus. Björn driver företaget Spismuraren och har ett exklusivt Jim Reevesmuseum i stationshuset. Paret har en dotter på fyra år och väntar ett ytterligare barn i november.

- Att det blev Voxna var väl mer en tillfällighet. Vi kände att vi ville komma bort från storstadsstressen och att vi båda hade jobb som gjorde att vi inte behövde vara kvar där. Allra mest var det väl med tanke på vår lilla dotter, säger Björn Herlin.

Mer läsning

Annons