Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är inbjudna till EIF bandy

/
  • Skridskoåkarna från länder som Eritrea, Syrien och Colombia gav sig verkligen ut på hal is i bandyarenan i Edsbyn.
  • Jan-Erik
  • Det är första gången jag åker skridskor. Det känns roligt. Jag tycker själv om bandy, säger Ahmad Omo från Syrien.
  • Dagmara Hälsing behövde själv hjälp, när hon skulle åka ut på isen.
  • Häromdagen besökte runt ett 40-tal nyanlända och asylsökande flyktingar bandyarenan för att få vara med om en skridskodag.

För många av de inbjudna flyktingarna blev det en hisnande upplevelse på isen. Edsbyns IF bandy och Aktivitetshuset ordnade häromdagen en skridskodag i bandyarenan för runt ett 40-tal nyanlända och asylsökande flyktingar från både Edsbyn och Alfta.

Annons

För Ahmad Omo som kommer från Syrien var det, som för många andra, premiär att stå på ett par skridskor. Han fick hjälp att ta sig både ut på isen och tillbaka på stadigare mark igen.

– Det är svårt. Det är första gången jag åker skridskor. Det känns roligt. Jag tycker själv om bandy, säger Ahmad Omo.

Se mer: Här lägger "Keka" isen i bandyhallen

Under dagen hördes det många skratt ute på isen, när man på vingliga ben försökte ta några skridskoskär.

Samarbetet mellan Aktivitetshuset och Edsbyns IF bandy inleddes i och med att Daniel Liw besökte Aktivitetshuset och berättade kort om bandy i allmänhet och om Edsbyns bandy.

Tanken dök då upp att föreningen skulle bjuda in till en skridskodag, där flyktingarna kunde få pröva på att åka skridsko. Kanske även testa med bandyklubba och boll.

– Vi känner att vi inte bara är ett elitlag. Vi är mer än så. Framför allt känner vi att alla är välkomna till vår förening. Alla är inbjudna till EIF bandy, säger Daniel Liw.

Det kan handla om att barn och ungdomar kommer med i föreningens ungdomsverksamhet. Eller att man kommer tillbaka som publik och tittar på bandymatcherna.

Daniel Liw berättar att några pojkar från Colombia är numera med och tränar och spelar i två av pojklagen. De är väldigt entusiastiska.

– Vi har några killar som är med. De är inte så många än. Vi önskar att det skulle bli ännu fler i och med det här, säger han.

Det finns även möjlighet att låna skridskor, hjälm, halsskydd och klubba gratis för den som vill pröva på i arenan, berättar Jan-Erik "Keka" Robertsson.

Läs mer: Bandyutrustning får nytt liv i Edsbyn

– Ekonomin ska inte vara något hinder för den som vill börja spela bandy, säger Daniel Liw.

Dagmara Hälsing som leder integrationsarbetet i Aktivitetshuset tror bandyn och skridskoåkning kan vara en väg in i det svenska samhället. Språkundervisning, praktik och arbete är viktiga byggstenar, men även vad man gör och erbjuds göra på fritiden.

Därför bjuder Aktivitetshuset även in olika föreningar som får möjlighet att presentera sig.

– Jag tycker alla delarna är viktiga, men skulle jag tycka något personligt. Jag har ju själv kommit till Sverige för många år sedan. Det är att kunna få möjlighet att komma in i samhället och kunna känna sig tillhörig. Detta först och främst genom kontakter och att vara en del i en helhet, säger Dagmara Hälsing innan det är dags även för henne att ge sig ut på isen.

Läs mer: Socialutskottet besökte Aktivitetshuset

Mer läsning