Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla äldre flyttas senast oktober

/

Beslutet att flytta de gamla på äldreboendet Junibacken väcker fortfarande starka känslor. Långt fler än de närmast anhöriga reagerar på beslutet.
– De behandlar våra äldre som paket, säger Lena Engström.

Annons

På torsdagskvällen hölls ett informationsmöte kring flytten av äldreboendet Junibacken i Edsbyn, som debatterats flitigt inte minst på insändarsidorna och sociala medier.

Lena Engström, Edsbyn, valde att visa sitt missnöje med flytten genom att stå utanför möteslokalen med en egentillverkad skylt. På den hade hon skrivit "Låt oss gamla bo kvar, till våra sista dar! Vi slet för vår välfärd, i dag är vi inte ett vitten värd".

– I dag ses människoliv som handelsvaror. De behandlar äldre som paket som de kan flytta på hur som helst och våra äldre får inte kosta pengar, säger hon.

På mötet informerade äldreomsorgens verksamhetschef Urban Sundström och äldreboendet Junibackens enhetschef Ann Olsson om det praktiska kring flytten.

Tjänstemännen fick ta emot flera kritiska frågor. Till exempel om varför de anhöriga fick besked bara dagar innan beslutet togs i nämnden och varför en bättre information inte kommit förrän nu.

Anledningen till flytten av äldreboendet är, som tidningen berättat tidigare, ekonomisk. Omsorgsförvaltningen måste spara ungefär 3 miljoner kronor.

– Det stod mellan att minska på sju tjänster inom hemtjänster, sänka personaltätheten på våra boenden eller att flytta Junibacken, säger Jan-Erik Lindgren (S), ordförande i socialnämnden, som valde att inte delta i torsdagens möte.

Så ni anser att ni har fattat det minst dåliga beslutet av dessa?

– Ja, så kan man säga.

Många är kritiska att äldre ska behöva tvångsförflyttas och är oroliga för riskerna...

– Det ordet skulle aldrig jag använda.

Men de kan ju inte bo kvar, så de måste ju flytta?

– Ja, på så sätt är det en tvångsförflyttning. Men vi ser till att de får den omsorg de behöver och vi gör det i samråd med anhöriga.

Besparingen på de äldre kan sticka i ögonen på läsare som minns slutet av december förra året. Då höjde nämligen politikerna sina egna arvoden. En ökning som beräknades kosta ungefär 200 000 kronor per år.

Hur tror du att invånarna reagerar på att ni i ena stunden höjer era egna arvoden för att i nästa spara in på våra äldre?

– Det är klart att man kan reagera på det. Det har jag full förståelse för. Samtidigt måste även politiker ha en löneutveckling.

Enligt kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska kan flytten orsaka tillfällig förvirring hos vissa brukare. Flytten kan även innebära ökad otrygghet, på grund av miljöbytet.

Någon medicinsk hälsorisk anses däremot inte föreligga. Det är något som även Jan-Åke Lindgren tillstyrker.

– Det som äldre kan må dålig av är så kallad växelvård, när de med korta mellanrum flyttas flera gånger mellan till exempel sjukhus och sitt ordinarie boende. Att flytta en gång, och dessutom behålla samma personal, ska inte vara någon fara, säger han.

Ungefär hälften av de äldre på Junibacken har sökt och fått beviljat andra boenden i kommunen. Enligt uppgifter från gårdagens möte ska två av de tre kvarvarande också ansöka om annat boende. Därmed är det i dagsläget endast en person som flyttas till Gyllengården. Junibacken ska vara tömd till den sista oktober.

Mer läsning

Annons