Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ali från Syrien hjälper andra nyanlända

/
  • Jag vill fortsätta studera i Sverige. Min dröm är att få studera i Uppsala, säger Ali Dabbah, som jobbar som verksamhetsstödjare i Edsbyn och bor i Alfta. Dit även hans mamma och två syskon nu har kommit.
  • Vi som kommer till Sverige behöver få en riktig chans inte bara att man tycker synd om oss, säger Ali Dabbah.
  • Jag har många idéer, men jag behöver hjälp av någon och få veta hur många svenskar som vill vara med på något sätt. Kanske kan det ske genom ett studieförbund, säger Ali Dabbah.

Från det krigshärjade Syrien kom 23-årige Ali Dabbah till Sverige för drygt ett år sedan. Han hamnade först i Boliden sex månader innan han i januari kom till Ovanåkers kommun, där han nu jobbar som en av fyra verksamhetsstödjare vid Aktivitetshuset i Edsbyn. Ali har många idéer hur integration kan gå till.

Annons

– Vi som kommer till Sverige behöver få en riktig chans inte bara att man tycker synd om oss. Vi behöver få praktikplats eller anställning. Sverige har omfamnat mig och mina idéer känner jag. Svenskarna ska inte bli rädda för oss. Vi som kommer kan också hjälpa andra som bor i Sverige, säger Ali Dabbah.

Att få lära sig svenska är mycket viktigt för de flyktingar, som kommer till Sverige. Ali är själv ett bra exempel på det. Hans mål är att börja plugga vid universitetet i Uppsala. Därför läser han just nu kemi vid Komvux i Bollnäs och svenska som andra språk på distans i Stockholm. Hans mål gav honom stark motivation att snabbt lära sig svenska.

Läs mer: Så kan nyanlända blir mer delaktiga i samhället

Svenska för invandrare klarade han på två månader.

Men att även få chans till praktik och arbete är viktiga byggstenar i integrationsarbetet. Att Sverige verkligen tar vara på den kompetens, som flyktingar och nyanlända har, anser han. Själv studerade han till maskiningenjör och översatte/tolkade från engelska till arabiska innan han tvingades fly från sitt hemland.

– Det är jätteroligt att jobba som verksamhetsstödjare. Det känns bra att kunna göra nytta att ge stöd till nyanlända. Vi försöker hitta praktikplatser, sprida information om föreningsliv för att man behöver skapa sitt socialnätverk. Men vi behöver hjälp från alla arbetsgivare i kommunen att ge möjligheter till praktik. Vi kan rekommendera personer med olika erfarenheter och kunskaper.

Själv vill Ali Dabbah nu lära känna svenskar genom sina intressen böcker, konst och musik. En idé han har är att skapa en grupp med svenskar och nyanlända som läser och diskuterar böcker tillsammans.

– Jag har många idéer, men jag behöver hjälp av någon och få veta hur många svenskar som vill vara med på något sätt. Kanske kan det ske genom ett studieförbund. Det är svårt för mig att på egen hand till exempel skapa en förening. Innan jag flyttar till Uppsala nästa år, så vill jag gärna ha lämnat ett avtryck här i Ovanåkers kommun.

Ali Dabbah flydde från Syrien till Sverige via Turkiet och Grekland. Som så många andra valde han den farliga båtvägen mellan Turkiet och Grekland. Det var mellan 15 och 20 personer som gav sig i väg tidigt en morgon. Båtfärden tog 28 timmar. Det var en farlig tur, men det gick bra, konstaterar Ali Dabbah.

– Skälen att jag måste lämna Syrien är att det är krig. Vi har en dålig situation, som lever där. Det finns numera inga möjligheter att studera eller skapa ett bra liv.

Läs mer: Statsministern lovar mer pengar

Ali Dabbah kommer ursprungligen från den största hamnstaden vid Syriens medelhavskust - Latakia.

Ali är pessimistisk när det gäller Syriens framtid och om det kan bli fred där.

– Jag tror inte det kan bli fred där inom någon snar framtid, eftersom det är många som krigar i Syrien. Många storländer som USA och Ryssland är inblandade och många arabländer.

Läs mer: Gemensam lösning på Syrienkrisen dröjer

Tror du på att din generation så småningom kan flytta tillbaka till Syrien?

– Vi hoppas, men jag tror tyvärr inte det. Vi hade ett jättefint land, men fick ett problem med både president och regering. Vi tycker inte om krig, vapen och bombningar. Jag tror inte det finns någon som tycker om det, säger Ali Dabbah.

Mer läsning

Annons