Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alftaföretag behöver anställa hundratals: "Vi kommer in i en tillväxtfas"

Runt 130 personer arbetar vid Maximatecc i Alfta, ett företag som går bra och som egentligen bara har ett rejält problem: de behöver anställa många fler.

Annons

Läs även: Kampanjdag för teknikcollege i Edsbyn

Det har gått så bra för tillverkningen på orten att företaget till och med valde att flytta hem tillverkning från Malaysia för ett par år sedan.

Andrew Kristensen är vd vid Maximatecc sedan 2013 och han berättar att de planerar för en tillväxt på 20 procent per år framöver.

– Som det ser ut i vår prognos, talar vi om 300 personer de kommande tio åren. Men då handlar det inte enbart om Sverige, beskriver han.

Men redan nu behövs en handfull personer och det handlar om programvaruutvecklare, elektronik-, säkerhets- och mekanikingenjörer, och en chef för personalresurser.

Läs också: Per, 19, ritar industriprodukter – tekniksatsning gav honom chansen

Maximatecc startade 1991 i Alfta med sju anställda, som i dag har vuxit till 200 anställda. 130 av dessa arbetar i Alfta medan övriga finns i Uppsala, Västerås och i länderna Finland, Tyskland, USA, Brasilien och Kina.

– Vi ser att vi kommer in i en tillväxtfas i bolaget nu och det beror på att vi har tagit hem många nya affärer det senaste året. Vi har behov av mer personal och fler talanger till bolaget och det kan vara lite svårt i de här trakterna, förklarar Andrew Kristensen.

Tätorten Alfta rymmer endast lite över 2 000 invånare. Att driva en verksamhet med avancerad teknisk kompetens och produktion innebär därför att ingenjörer måste lockas hit från andra orter. Annars klarar inte Maximatecc att förverkliga planerna på sin tillväxt här.

Se även: Nya jobb när Hiab får mer plats att utveckla idéer och lastkranar

Andrew Kristensen berättar att de gärna vill påverka lokalt för att till exempel göra det attraktivare för hemvändare att komma tillbaka. De vill exempelvis gärna att det blir ökade möjligheter med hemflyttarservice eller attraktivt boende i kommunen.

Just nu investerar Maximatecc i att bygga ut produktionslinjen, en investering som sker i konkurrens med andra tänkbara orter runt om i världen.

– Vi är ledande inom flera industrisegment i Skandinavien. Men vi är inte ledande i hela världen, eller inom alla segment, men det kommer vi att bli under de kommande tio åren om det fortsätter som det ser ut just nu, beskriver Andrew Kristensen.

I Alfta utvecklas och tillverkas fordonsdisplayer och styrelektronik för industriella fordon och maskiner. Till vardags syns tekniken på instrumentbrädan för olika fordonsförare i bland annat skogs- och jordbruksmaskiner, på fartyg, i tåg och gruvmaskiner. Kraven är mycket höga, eftersom det kan vara livsavgörande att systemet på maskinen ger operatören rätt information. Man pekar också gärna på att man tillsammans med en stor kund har kammat hem priset Red Dot Award 2013, ett prestigefyllt internationellt designpris.

– Trenden är att det blir mer och mer intelligens i maskinerna och allt större krav på att öka både effektiviteten och säkerheten. Vi jobbar med att hjälpa kunderna att göra maskinerna smartare, säkrare och mer produktiva, beskriver marknadschef Mats Kjellberg.

Det handlar om långa åtaganden som i en del fall sträcker sig flera årtionden bakåt i tiden. Bland kunderna finns internationella giganter som John Deere, Atlas Copco och Bombardier, för att nämna en del.

– Vi utvecklar allt i produkterna: elektronik, mekanik och programvara, berättar Johan Strandberg som ansvarar för produktutveckling.

Med de projekt som är på ingående räknar produktionschefen Henric Skarp med att personalstyrkan kommer att behöva ökas fyra gånger på tio års sikt, och det finns ett problem med det.

– Det är kanske att vi ligger just i Alfta, vilket gör att det är svårt att attrahera högkompetent personal. Alfta ligger mitt emellan de stora universiteten och folk får gärna flytta hit och jobba, säger han med ett leende.

Se också: Nya ägare vill flytta jobb och tillverkning till Söderhamn

Mer läsning