Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfta rehab använder humor i vården

/

Den närmaste vägen mellan två människor är skrattet. Ett skratt förlänger livet.
Det är några uttryck som beskriver att skratt och humor har en positiv inverkan på oss människor. Det ska Alfta rehab nu använda sig av.

Annons

Vid Alfta rehab vill man använda sig av humor i vården och rehabiliteringen. Man vill även utbilda i humorns betydelse för patientens välbefinnande.

– Vi vill våga visa vägen, eftersom detta med humor i vården är både känsligt och kontroversiellt i vissa läger, säger Maria Björklund som representerar Alfta-gruppen, som omfattar Alfta rehab, hälsohotellet AlftaQuren och Stiftelsen Alfta kurhem.

Man har kontaktat Seved Bornehed som har mångårig erfarenhet av hur humor och skratt använda på rätt sätt kan vara en hjälp både för patienter och deras anhöriga. Seved är en av landets 30-tal sjukhusclowner och han jobbar två dagar i veckan vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

– Men man måste ha en enorm fingertoppskänsla när man jobbar med humor i vården, säger Seved Bornehed.

– Det är inte meningen att vi ska bli clowner, utan mer peka på att humor fyller en funktion. Det handlar om finlir ända ut i fingerspetsarna och inte om att flamsa och tramsa, säger Maria Björklund.

Rent konkret kommer Alfta rehab att satsa på en Humorhelg den 23-25 oktober, med föreläsning av Seved Bornehed.

Mer läsning

Annons