Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfta-Ovanåkers församling satsar 220 000 på solenergi: "Det här är ett steg i rätt riktning"

På taket är solcellerna utplacerade. Alfta-Ovanåkers församling satsar nu 220 000 kronor på solenergi. Kapaciteten är som bäst 12,6 kilowatt per timme. Det täcker gott och väl energibehovet i huset på vars tak solcellerna är placerade och som rymmer personalutrymmen, verkstad och lager intill prästgården och kyrkan i Ovanåkers kyrkby.

Annons

Produktionen räcker även till exempelvis utomhusbelysning och prästgårdens elbehov. Blir det ett överskott från solcellsanläggningen, som det kan bli riktigt soliga perioder, kan man även distribuera el vidare.

– Det här är ett steg i rätt riktning och sedan följer förhoppningsvis fler efter. För ju fler som skaffar solfångare desto bättre och så byggs det på mer och mer. Det är bra med alla som är föregångare, säger Urban Guvelius som är med i församlingens miljögrupp och som för närvarande jobbar med kyrkans egen miljödiplomering.

Läs mer: Svenska kyrkan är den största miljöpåverkaren med sina sex miljoner medlemmar

I Alfta-Ovanåkers församling är gruppen klar med nulägesbeskrivningen och jobbar som bäst med nästa steg som är att utarbeta en vision och miljöpolicy för församlingens miljöarbete. Sammankallade för gruppen är Joakim Guvelius.

Läs mer: Joakim reste till det stora klimatmötet i Paris

Satsningen på solceller är ett led i detta arbete.

– Mina tankar om solenergi är att vi på detta sätt kan rädda världen. Vi ska spara så mycket energi vi kan i församlingen, så den energin kan utnyttjas av andra som behöver den bättre. Främst ska vi vara rädda om miljön, säger Karl-Gunnar Landar som också ingår i församlingens miljögrupp.

Han tycker just kyrkan ska föregå med gott exempel. Det kan bli fler byggnader som utrustas med solceller på sina tak. Karl-Gunnar Landar nämner som exempel Kyrkskolan i Alfta.

– Det lilla vi gör, när vi nu har fixat solceller här i Ovanåker är en del av det stora. Om fler tar efter och gör det vi har gjort kan det bli riktigt bra. Solen är den som värmer. Solen finns alltid där. Det är väl underbart att vi har kommit så långt att vi har fått solceller, säger Marlene Johansson som också är med i gruppen.

Läs mer: De kom in i nya kyrkofullmäktige för Alfta-Ovanåkers församling

Mer läsning