Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alfta kvarn lever upp när smidesverkstad håller midvinteröppet

/
  • Carl Bopparmark jobbar i smidesverkstaden. Det var tack vare Elin Westlund som Bopparmarks kom till Hälsingland efter att ha gått en ettårig folkhögskoleutbildning i forntidssmide.
  • På andra våningen, som i stort sett är orörd, återfinns bland annat de två stora träcylindrarna som innehåller de två stenparen, som malde mjölet. Säden bars upp på våningen över och släpptes sedan ner genom trätrattarna man ser i taket.
  • Under tre dagar blir det utställning och försäljning av textil, keramik och smide i den nya smidesverkstaden i Alfta kvarn
  • Två ljus är tända och sprider julstämning i smidesverkstaden.
  • Städet har en central plats i smedjan.
  • Katia Eder och Elin Westlund ställer ut sin keramik och handvävda textilier i smidesverkstaden.
  • I sommar ska besökare förhoppningsvis kunna besöka den fascinerande miljön i själva kvarndelen.

Gamla Alfta el-kvarn lever upp, när smidesverkstaden intill håller midvinteröppet under fredagen och helgen. Den över 100 år gamla kvarnen är en spännande miljö, som är på väg att renoveras så den kan ta emot besökare förhoppningsvis i sommar.

Annons

– Än så länge är golvet så dåligt i själva kvarndelen, så vi vågar inte släppa in folk där. De två stenparen, som malde mjölet, är bevarade liksom sikten. Jag tycker själv det är en fascinerande byggnad, säger Carl Bopparmark som tillsammans med Susanne Bopparmark har köpt byggnaden plus ett intilliggande hus.

Läs mer: Bopparmarks höll sommaröppet i smedjan i Långhed

De är båda utbildade i forntidssmide och var under två och ett halvt år verksamma i den lilla bysmedjan i Långhed. Carl kommer ursprungligen från Gotland och Susanne från Uppsala.

De driver nu smidesverkstaden i Alfta, som från början byggdes som elcentral med vattendrivna turbiner som servade en stor del av centrala Alfta. Carl Bopparmark tror det stora huset intill Voxna älv byggdes någon gång mellan 1910 och 1914.

På ett par gamla foton av Agnes Andersson kan man se hur hästskjutsar med säd, som skulle malas, och även med djurfoder har kört fram framför den gamla kvarnbyggnaden. På en av bilderna ser man även den långa stenkista, där man släppte ut vattnet sedan man lett in vattnet från älven mot turbinerna i byggnaden.

– Kvarnbyggnaden berättar om ett samhälle som tog sin vattenkraft från Voxnan. Den var en resurs och tack vare turbinerna blev det energi från älven, säger Carl Bopparmark.

Carl och Susanne Bopparmark samarbetar även med keramiker Katia Eder och väverska Elin Westlund. Tillsammans kallar de sig för Konstellation Alfta som den 18-20 december bjuder in till midvinteröppet i smidesverkstaden i Alfta. Katia, som ursprungligen kommer från München, ställer ut sin keramik, Elin sina handvävda textilier och Bopparmarks sitt metallhantverk (smide).

Läs mer: Katia Eder ledde keramikkurser för barn

En nyhet nästa år är att Konstellation Alfta kommer att ha öppet sista lördagen i varje månad i sina verkstäder och utställningslokaler. Katia driver Bloms keramik i Norra Långhed, Elin driver Vävt av eLIN i Långhed och Bopparmarks Alfta kvarn.

Läs mer: Elin Westlund väver annorlunda

Mer läsning

Annons