Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiv ungdom tar form

/
  • Tomas Larsson från barn och utbildning, Youko Vongler från socialkontoret och projektledare Björn Ingesson från OKAB näringsliv jobbar med planeringen för Aktiv ungdom. På bilden saknas Marianne Mickelsson från arbetsförmedlingen.
  • Folkets hem i Edsbyn kommer att bli något av ett centrum för Aktiv ungdom. Tanken är också att ungdomsgården flyttar dit från Celsiusskolans källare.

Ovanåkers kommun brottas med en hög ungdomsarbetslöshet. Därför tar kommunen initiativ till Aktiv ungdom, som kommer att starta efter nyår och som nu börjar ta form.

Annons

– Arbetslöshet stärker en negativ självbild hos de unga. Man undrar varför får inte jag jobb och degraderar sig själv, säger socialsekreterare Youko Vongler.

Youko konstaterar att många av de unga arbetslösa i kommunen är män. Unga kvinnor är mer benägna att fortsätta studera.

– Risken är att ungdomarna som går arbetslösa hamnar i en negativt nedåtgående spiral. De orkar göra mindre och blir passiva. Det leder i sin tur till en inre stress, säger Björn Ingesson som är projektledare för Aktiv ungdom som kommer att rikta sig till ungdomar mellan 18 och 25 år.

Tanken med Aktiv ungdom är att utveckla och stärka de arbetslösa ungdomarnas möjligheter och deras ställning på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons