Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3000 besökte UF-mässan i Edsbyn

/
 • Madeleine Hollsten som går på Torsbergsgymnasiets mediaprogram har en fotofirma som UF-företag. Rebecka Haglund poserar och assisterar henne.
 • Det är riktig proffs i de olika jurygrupper som gick runt och bedömde de olika UF-företagen. Calle Ringbo, Lars Mobacke, Franco Bergman och Christina Flanke ska leta fram bästa vara. Här tar de sig en titt på företaget Useful Saftey som drivs av tre killar från Bromangymnasiet i Hudiksvall.
 • Jennie Eriksson spelade in en julskiva som hon sålt och producerat med kompisen Lisa Jonsson. På mässan sålde hon skivan tll halva priset.
 • Simon Sjöbom, Robin Kade och Christian Brink från Bromangymnasiet i Hudiksvall driver UF-företaget Däck UF. De byter hjul på bilar åt folk. På mässan hade de ordnat en hjulbytartävling där godis gick att vinna.
 • Landshövding Barbro Holmberg var på besök på UF-mässan i Edsbyn och njöt av det hon såg. Här samtalar hon med Helene Åkerlind som är regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg.
 • Det fanns gott om fantasifulla montrar att besöka på UF-mässan i Dina Arena i Edsbyn.
 • Björn Ingesson från Edsbyn röstades fram som Bästa rådgivare. Therese Bastbacken och Martina Clefberg från Voxnadalens gymnasium som med ett par kamrater driver UF-företaget Advertising Agency hade nominerat honom.
 • Bollnäs fick pris som bästa kommun. Evy Degerman och Jan Lahenkorva tog emot priset.
 • Jesper Nilsson driver med kamraten Jesper Marken Grabbarna Holkerch UF. De går på Nytorp.
 • Erika Lundvall och Matilda Larsdotter är två av fyra tjejer från Staffangymnasiet i Söderhamn som säljer fyndiga matlådor i sitt UF-företag.
 • Massage av rygg och nacke kunde man få i UF-företaget Massages monter av Heidi Åslund och Ingela Lundberg från Borgarskolan i Sandviken.

Årets UF-mässa Våga vara egen som i år arrangerades i Dina Arena i Edsbyn lockade uppskattningsvis 3 000 besökare. Hela 194 UF-företag från länets gymnasier var på plats i den hittills största mässan för ung företagsamhet i Gävleborg.

Annons

I år har 912 unga gymnasieelever/företagare drivit 277 företag i samband med sina gymnasieutbildningar runt om i länet. Det är lika med 25 procent av en årskull och gör vårt län bäst i Sverige på ungt företagande. Av olika anledningar deltog inte länets alla UF-företag på mässan men de 194 som fanns där är ändå rekord för länet enligt Ung Företagsamhets regionchef Helene Åkerlind.

Bland de tre tusen personer som rörde sig bland montrarna i Arenan fanns bland annat landshövdingen Barbro Holmberg.

- Jag går bara här och njuter. Jag har inget uppdrag här men jag var och tittade på fjolårets mässa och tycker det här är väldigt intressant.

Alla kommunledningar var representerade och flera av länets riksdagsmän syntes i vimlet.

Utmärkelser delades ut och vinnare av olika kategorier utsågs under dagen. Bollnäs fick pris som bäst i länet på UF-företagande. Hela 37,5 procent av en årskull driver där företag. Priset togs emot av Evy Degerman och Jan Lahenkorva.

Framröstad som årets rådgivare blev Ovanåkers ungdomskonsulent Björn Ingesson.

Flera olika kategorier bedömdes av olik jurys och vinnare fick ta emot utmärkelser under eftermiddagen och kvällen. Vidare till en riksfinal på Älvsjömässan går sedan åtta av UF-företagen.

Mer läsning

Annons