Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 miljoner till byggnadsvård

/
  • Peder Mellander, chef för Länsmuséet Gävleborg, Karin Häger, ordförande för Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund, Elisabeth Eriksson, hembygdskonsulent, Ulla Hansers, styrelseledamot och Göran Severin, vice ordförande för länets hembygdsförbund samlades i Edsbyns museum på fredagen för styrelsemöte.
  • De 70 hembygdsföreningarna i länet ansvarar för bland annat 91 000 föremål, 700 000 bilder och 1 400 hyllmeter arkiv. De ansvarar för 600 byggnader var av 50 på ursprunglig plats. Det visar den gjorda enkäten.
  • Just nu pågår arbetet med att arbeta om världsarvsansökan gällande hälsingegårdarna. Fokus ska riktas på det världsunika väggmåleriet, kom också fram under mötet i Edsbyn.

Hembygdsrörelsen får 30 statliga miljoner kronor i år och nästa år för byggnadsvård. Sex miljoner går till Sveriges hembygdsförbund och resterande 24 miljoner får hembygdsföreningarna i landet söka under två år, eller 12 miljoner 2010 och lika mycket 2011.

Annons

– Det är första gången Sveriges hembygdsförbund är med i regeringens budgetproposition. Det är förstås glädjande, säger Karin Häger som är ordförande för Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund, som på fredagen höll sitt styrelsemöte i Edsbyns museum.

Bakgrunden är att Sveriges hembygdsförbund under flera år har drivit frågan om att även hembygdsrörelsen måste få statligt stöd för bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla hus. Det har nu lett till den statliga satsningen Hus med historia där de 30 miljonerna ingår.

Totalt ansvarar hembygdsrörelsen i Sverige för 9 000 byggnader, var av 600 finns i Hälsingland och Gästrikland. Alla bäckar små med bidrag är viktiga för att kunna underhålla dessa.

Mer läsning

Annons