Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 år sedan kärnkraftsomröstningen

/
  • Det är en händelse som ser ut som en tanke. Det finns en tanke bakom att alliansregeringen lägger sin proposition som tar bort alla hinder för en utbyggnad av kärnkraften dagen innan det är 30 år sedan kärnkraftsomröstningen, säger Birgitta Ohlsson.

Kärnkraftsmotståndaren, miljöpartisten och debattören Birgitta Ohlsson i Viken mellan Alfta och Edsbyn minns mycket väl kärnkraftsomröstningen för 30 år sedan. Hon medverkar i dag tisdag vid en offentlig manifestation i Bollnäs där gamla folkkampanjare samlas för att minnas.

Annons

Folkkampanjen har fått tillstånd att hålla till på Brotorget med sin manifestation.

– Månaderna före omröstningen bildades linje två av LO, TCO, Folkpartiet och Socialdemokraterna. Därför blev tyvärr folkomröstningen inte bara en fråga om ja eller nej till kärnkraften. Linje två ville avveckla med förnuft. Man var rädd att kärnkraftsmotståndarna på något vis skulle vinna valet, säger Birgitta Ohlsson.

På vilket sätt var denna folkomröstning historisk, tycker du?

– Det var just att det fanns tre linjer i en folkomröstning. Det kan man ju tycka var korkat. I tidigare folkomröstningar fanns det ett tydligt ja- och ett tydligt nej-alternativ.

Vad tycker du om den nya kärnkraftsdebatten som har blossat upp med regeringens förslag att satsa på nya kärnkraftverk?

– Den är fullkomligt sanslös. Kärnkraften är lika farlig i dag och man har ännu inte löst avfallsfrågan. Det är tramsigt att påstå att inte en statlig krona ska gå till utbyggnaden. Det går inte att bygga ut kärnkraften utan subventioneringar.

Mer läsning

Annons