Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 år med berguvar

/
  • Per Geholm, Edsbyn, har gjort en bok om 30-årsjubilerande föreningen Berguv Nord.
  • Per Geholm, Edsbyn, har gjort en bok om 30-årsjubilerande föreningen Berguv Nord.
  • (Foto: Per Geholm ) Berguv Nord har producerat 2530 berguvsungar sedan starten vid sina uppfödningsstationer.
  • (Foto: Per Geholm ) En berguv på jakt efter åkersork som är dess mest attraktiva föda.
  • ( Foto: Per Geholm ) Oisolerade stolptransformatorer har blivit många berguvars död. De sätter sig på transformatorn för att spana efter föda men när de ska flyga därifrån kommer de åt de oisolerade ledningarna.
  • ( Foto: Per Geholm ) Nu blir ni väl rädd..
  • (Foto: Per Geholm ) Berguven är Sveriges största uggla. Det är en imponerande fågel med ett vingspann på 140-180 centimeter.
  • (Foto: Lars Lundin ) Åke Englund från Arbrå har tillbringat många kvällar och nätter ute i markerna för att inventera berguv. Bilden från 1978.

I drygt 30 år har entusiasterna i föreningen Berguv Nord kämpat för att vi ska ha kvar en berguvstam i vår svenska natur, ett jobb som inte alltid varit så lätt. Nu finns föreningens arbete under dessa 30 år, liksom berguven själv, presenterad i en jubileumsbok "30 år med berguvar" gjord av Edsbybon Per Geholm som är ordförande i Gävleborgsavdelningen av Berguv Nord.

Annons

I slutet av 1960-talet hade berguven, vår största uggla, i det närmaste försvunnit från vårt land. Skottpengar betalades på fågeln långt in på 1900-talet då man ansåg att den tog jaktbart vilt som hare och skogsfågel. När berguven så fridlystes 1950 var det redan för sent.

År 1967 startade Berguv Sydväst en uppfödningsverksamhet av Berguvar och tio år senare bildades så även Berguv Nord med samma syfte.

Nu finns Berguv Nords drygt 30-åriga arbete och historia fångad i jubileumsboken "30 år med berguvar" av Per Geholm, Edsbyn. En bok fylld av bilder och korta, lättlästa texter om föreningens arbete och om berguven själv så klart.

- När jag fick förfrågan från föreningen om att göra boken så var mitt önskemål att göra en bok med mycket bilder och lättlästa texter, en bok för allmänheten och inte för experterna, säger han.

Den tidigare skogsinspektorn Per Geholm är sedan tidigare känd som en duktig naturfotograf och bilderna i boken är inget undantag från det.

Per Geholm berättar att allt arbete som utförs av de cirka 300 medlemmarna i Berguv Nord är helt ideellt. Han har därför gjort jubileumsboken utan någon ersättning och vinsten går oavkortat till föreningens arbete.

 

Mer läsning

Annons