Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22:a året för nyårsfirandet

/
  • På nyårsafton försöker många Edsbybor ta sig upp till klockstapeln vid S:t Olofs kapell för nyårsfirandet där. I år är inramningen den bästa med mycket snö och kyla.
  • Sverker Nilsson läser Helge Johanssons dikt

Det brukar vara en alldeles speciell stämning på nyårsnatten vid S:t Olofs kapell i Edsbyn. Diktläsning avlöses av klockringning, som i sin tur avlöses av ett sprakande fyrverkeri.

Annons

I år är det 22:a året som det traditionella nyårsfirandet hålls vid klockstapeln på Nirsjonsbacken i Edsbyn. Sverker Nilsson brukar läsa Helge Johanssons dikt ”I vår vackra dal”. Det kommer han även att göra i år.

Till en början hölls det även nyårsbön i S:t Olofs kapell på nyårsaftonen, men nyårsbönen har flyttats till Ovanåkers kyrka på eftermiddagen. I år håller Arne Sandin i nyårsbönen och även Elisabet Persson och Gunilla Berglund, sång medverkar. Sverker Nilsson deltar även i Ovanåkers kyrka med diktläsning.

Senare på kvällen går många upp till samlingen en kvart innan tolvslaget vid klockstapeln i Edsbyn, där diktläsningen inleder.

Diktläsningen avslutas och då börjar klockringningen. När den är slut tar det pampiga fyrverkeriet vid. I år är det Elektra, Ovanåkers kommun och Edsbyhallen som har sponsrat det.

Mer läsning

Annons