Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20-30 vargar ska skjutas i vårens vargjakt

/
  • Efter nyår blir det med stor sannolikhet licensjakt på varg. Hur jakten ska gå till och hur många vargar som ska skjutas i länet är ännu oklart.

Nu förbereder sig jägarna i Gävleborg på vargjakt. Enligt ett riksdagsbeslut förra veckan ska vargstammen tillsvidare hållas nere på 210 individer genom licensjakt.

Annons

Förra veckan sade riksdagen ja till en ny rovdjursförvaltning med större regionalt inflytande. Samtidigt beslutade riksdagen att vargstammen under några år ska frysas på 210 individer genom att införa skyddsjakt på varg med start under 2010.

På Naturvårdsverket och hos berörda länsstyrelser förbereder man sig.

- Vi har nu lagt uppdrag på vargforskarna att ta fram underlag för jaktbeslut i vinter och för flyttningar av varg under de närmaste fem åren. Vi räknar med att fatta beslut om licensjakt senare i höst och att den ska vara igång i januari, säger Susanna Löfgren, chef vid viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket.

Det finns fortfarande frågetecken om hur jakten ska gå till och vilka vargar som ska få skjutas.

Sveriges främste vargforskare, Olof Liberg vid Grimsö forskningsstation, uppskattar att det kan vara mellan 20-30 vargar som kan bli aktuella för jakt under 2010.

Jägarna i Gävleborg håller på att förbereda sig. Karl-Evert Hellsén som är länsordförande för Svenska Jägarförbundet berättar att ett par hundra jägare i länet lär sig vargjakt i studiecirkelform just nu.

 

Mer läsning

Annons