Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19 djurförbud i Hälsingland

I både Söderhamns och Hudiksvalls kommuner finns sex djurförbud registrerade i Jordbruksverkets nationella djurförbudsregister.
I Bollnäs är siffran noll, i Ovanåker en.

Annons

I nuläget finns det totalt 19 djurförbud registrerade hos Jordbruksverket som rör Hälsingland. I hela länet är det totalt 31. Det visar ett utdrag från Jordbruksverkets centrala register över människor med djurförbud i landet.

- Registret är ganska viktigt för oss. Det väsentliga är att folk inte ska kunna mörka ett djurförbud genom att flytta till ett annat län. Det var möjligt tidigare, säger Lars Bondeson, chef för länsveterinärenheten på länsstyrelsen.

Ett djurförbud kan vara utformat så att man inte får ha något djur alls, eller att man inte får ha ett särskilt slags djur.

- Det vanligaste är att det rör ett visst djurslag. Exempelvis att man inte får ha får för man har skött dem illa, medan hunden och katten på gården mår bra. Då får man ha dem kvar, säger Lars Bondeson.

I registret finns både förbud mot att ha lantbruksdjur och sällskapsdjur med. Enligt Lars Bondeson är det vanligare att människor med sällskapsdjur får förbud än lantbrukare. Hundar och katter är överrepresenterade.

- Det kommer in fler anmälningar som rör sällskapsdjur. Att ha djur på ett lantbruk är vanligtvis inte lika synligt som att ha djur i en tätort. Det betyder inte att människor med sällskapsdjur är sämre djurhållare än lantbrukare, säger han.

Varför det inte finns ett enda djurförbud registrerat från Bollnäs kommun har Lars Bondeson inget riktigt bra svar på.

- Kanske finns det inte så många djur i Bollnäs, eller så är djurhållarna vettiga, säger han.

Få missförhållanden som anmäls eller upptäcks vid kontroller leder till förbud. 2009 gjorde länsstyrelsen besök hos 685 djurhållare och det var alltså bara i tre fall som förbud blev aktuellt. 23 fall ledde till förelägganden och 19 fall ledde till att djur omhändertogs.

Jordbruksverkets register visar alla historiska beslut om förbud. Någon som fått ett förbud och senare får det hävt fortsätter alltså att finnas med i registret. Hur många förbud som gäller just nu går inte att få fram från registret.

Mer läsning

Annons