Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120-åriga Östanåsågen senaste investering – en strörobot: "Framtiden ser positiv ut"

/

Vd Ingemar Lundin visar runt i Östanåsågens nya utbyggnad med den nya investeringen - en strörobot.

Annons

Ovanåkers kommuns äldsta företag Östanåsågens senaste investering är en strörobot i anslutning till sågbyggnaden. Med ny utbyggnad, för att få plats med maskinen, rör det sig om en investering på sammanlagt 4,5 miljoner kronor.

Läs mer: Östanåsågen fyller 120 år

– Vi får väl anse oss som ett välinvesterat sågverk i dag. Framtiden ser positiv ut. Vi har gjort de investeringar vi har gjort nu fram till i dag och känner oss trygga i det, säger Östanåsågens vd Ingemar Lundin som visar runt i den nya tillbyggnaden.

Ströroboten är där i full gång med att varva sågade bräder med det virke, strö, som läggs ut för att få luftspann mellan bräderna. De färdigvarvade brädpaketen lyfts sedan ut med en gaffeltruck och körs till brädgården. På detta sätt förbereder man brädpaketen inför proceduren i torkkammaren. Där de blir klara för vidare transport. Virket används bland annat till produktion av paneler och limfog.

Ströroboten och tillbyggnaden är den senaste i en rad av investeringar. 120-åriga Östanåsågen har under de senaste 16 åren investerat totalt närmare 70 miljoner i bland annat ny såglinje, hyvleri, ökad torkkapacitet, justerverk och förbättrad arbetsmiljö.

– Vitsen med en strörobot är att det blir en mer kostnadseffektiv och en snabbare hantering. Det blir helt och hållet en mekaniserad utläggning. Tidigare var det en man som jobbade med det, säger Ingemar Lundin.

I dag behövs bara en man som kontrollerar brädernas inmatning mot ströroboten, som lägger ut nio strön per varv.

För att få plats med hela maskinen har Östanåsågen byggt ut med en tillbyggnad som mäter 4,5 gånger 20 meter.

Läs mer: Spill från sågverken blir värme

Östansågen omsätter i dag 100 miljoner per år. Sågverket sågar både furu och gran. Råvaran kommer från skogarna runtom i Voxnadalen. Mellan 70 och 80 procent av produktionen går på export.

Man levererar furuvirke till länder som Egypten och Algeriet. Även Edsbyföretaget AT-Träkomponent är en stor kund av furuvirket.

Läs mer: AT-Träkomponent kör så det ryker

Granvirke exporteras till länder som Österrike, Schweiz, Tyskland, Holland och Belgien.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning