Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ont om sjukhussängar i Hälsingland

Över hela landet saknas det vårdplatser, men sängbristen är värst på sjukhusen i Hälsingland. En ålderstigen befolkning kan vara förklaringen.

Annons

På Hudiksvalls sjukhus går det sex överbeläggningar per hundra tillgängliga platser och det gör sjukhuset till det näst mest överbelagda i landet efter Kiruna sjukhus. Bollnäs sjukhus är inte mycket bättre, där är överbeläggningen fem per hundra platser, genomsnittligt i riket är det två. Det är tidningen Dagens Medicin som har kartlagt hur stor sängbristen är på landets sjukhus.

Bengt Larsson är chefsläkare och är ansvarig för vårdplatserna på Hudiksvalls sjukhus. Han förklarar hur det kommer sig att hälsingesjukhusen är så överbelagda.

– Det beror nog på att vi har en något äldre befolkning än genomsnittet. Sedan är vi också ett landskap med långa avstånd. På sjukhusen har vi därför en ambition att vårda våra patienter längre, säger han.

Sjukhusen arbetar för att försöka göra vården smidigare.

– Redan när patienterna skrivs in tar vi fram en plan på hur snart de kan bli färdigbehandlade och få lämna sjukhuset, säger Bengt Larsson.

Att landstinget kommer att möta överbeläggningen med att bygga ut antalet vårdplatser betvivlar han.

– Nej, här liksom i resten av västvärlden går utvecklingen mot att vi får färre vårdplatser. Det handlar om att jobba för att vi ute i verksamheterna ska få effektivare vård helt enkelt, säger Bengt Larsson.

Landstinget ska nu betala 200 000 kronor till Arbetsmiljöverket på grund av överbeläggningarna på Gävle sjukhus, som har fyra överbeläggningar per hundra platser.

Mer läsning

Annons