Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridda läkarbonusar slopas

De omstridda sign on-bonusarna för läkare slopas. Beslut om systemet tas i december, men landstingsrådet Eva Tjernström (S) har redan bestämt sig.

– Jag vill inte se några fler bonusar, säger hon.

Annons

Sign on-bonusarna infördes förra året för att locka fler läkare till landstinget. Läkare som kommer till Gävleborg och jobbar i ett år får 300 000 kronor extra och de som blir kvar i två år får en halv miljon. Nu utreds systemet och landstingsstyrelsen tar sedan det officiella beslutet om bonusarnas framtid. Undantaget är de läkare som redan har erbjudits bonus, men som inte har tackat ja till anställning än.

Systemet med sign on-bonusar har kritiserats både av landstingets egna läkare och av Dalarnas landsting. Kritiken har gått ut på att bonusarna skapar en orättvisa när trogna läkare som arbetat länge helt plötsligt får kollegor som tjänar tiotusentals kronor mer i månaden för samma arbete.

– Det är demoraliserande, vi kommer aldrig någonsin införa ett sådant system, sa Ingalill Persson (S), landstingsråd i Dalarna till tidningen i september.

Under tisdagens fullmäktigemöte förklarade landstingsrådet Eva Tjernström (S) att hon insett orättvisan med bonussystemet.

– Det är ett avslutat kapitel. Jag har tagit till mig av kritiken. De har inte varit olönsamma, men det är en etisk fråga, sa hon.

Eva Tjernström berättar om bonusarnas förtjänster. I september hade 14 läkare anställts med hjälp av extrapengarna.

– Vi har exempelvis lyckats rädda patologen så att vi kan analysera cancerprover och ge diagnoser i tid, säger hon.

I stället för sign on-bonusar ska landstinget nu locka fler läkare genom att erbjuda fler utbildningsplatser för specialisttjänstgörning och större möjligheter att forska.

Mer läsning

Annons