Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oetisk och olaglig björnjakt

Antalet rapporter om oetisk björnjakt har ökat under de senaste åren. Länsstyrelsen ser allvarligt på att jakten bedrivs på ett sätt som inte följer reglerna. I årets björnjaktsbeslut som togs förra veckan skärps därför tonen mot jägarna.

Annons

I takt med att björnstammen har växt har också jakt på björn blivit allt vanligare. Samtidigt har jakten utvecklats i en riktning som fått Länsstyrelsen att reagera och i årets björnjaktsbeslut som togs förra veckan har man förtydligat vilka regler som gäller. Det har gjorts genom att betona att bilanvändning i jakten är förbjudet och att hänsyn bör tas när jakten bedrivs med hund.

– Vissa jägare använder motorfordon och genskjuter viltet, vilket är förbjudet vid all jakt. Man använder även för många hundar på en och samma björn och hetsar den. Det är en avart inom björnjakten som inte ska få förekomma, säger Lars Wiklund, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Västernorrland.

Antalet rapporter till Länsstyrelsen om oetisk björnjakt har under de senaste åren ökat. Problematiken handlar ofta om att man använder sig av illegala åtlar, det vill säga att mat ställs fram i syfte att locka till sig vilt. Intill åteln sätter vissa jägare ut viltkameror som sänder livebilder om en björn närmar sig. För att få sätta upp en viltkamera krävs dessutom ett tillstånd av Länsstyrelsen, vilket det är få som har.

Ett annat exempel som framkommit är att björnjakterna har bedrivits under alldeles för lång tid. Det finns rapporter som beskriver hur hundar släppts under natten och jagat björnen tills det ljusnat.

– Björnen blir då utsatt för en väldigt hög stressnivå. Björnar är kroppsligt ett stort djur, men har ett förhållandevis litet hjärta vilket gör att de inte är särskilt uthålliga och stresståliga. Det finns rigorösa bestämmelser kring hur länge man får jaga, säger Lars Wiklund.

Frågan om oetisk björnjakt är något som diskuteras även i Jägareförbundet. Erik Matson är jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Gävleborg och menar att de flesta som jagar björn gör det på ett korrekt sätt, men det finns en liten skara som riskerar att förstöra för andra jägare.

– Jag vill inte säga att vi har några stora problem här i länet. Men det finns rötägg överallt. De är inte så många, men även om de är få så ställer de till det för alla. Det är en ny form av jakt för många och vi måste hitta formerna för den, säger Erik Matson, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Gävleborg.

Både Jägareförbundet och Länsstyrelsen ser allvarligt på att björnjakten bedrivs på ett oetiskt sätt. Inför jakten i augusti kommer det därför att anordnas informationsträffar. Syftet med dessa är att sprida kunskap om vilka regler som gäller kring björnjakten och hur björnbeslutet är utformat.

– Det är en prioriterad fråga. Våra medlemmar har tryckt på att förbundet ska arbeta mer med de här frågorna. Det är viktigt att prata om jaktetiken. Vi har en väldigt fri jaktlagstiftning i Sverige. Det ger friheter men måste bedrivas på ett bra sätt, säger Erik Matson.

Den 21 augusti startar årets björnjakt.

Läs även: Lockade björnen med nougat - åtalas för grovt jaktbrott

Mer läsning

Annons