Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rekordår för X-trafik

Förra året gjordes sammanlagt 13,7 miljoner resor med X-trafik i Gävleborg.

– Det är det bästa resultat vi någonsin åstadkommit, säger Matts Hildebrand, förvaltningschef.

Annons

Den typiske Gävleborgaren reser gärna kollektivt. Inte mindre än 13,7 miljoner resor gjordes hos X-trafik under 2011, vilket bör ses i relation till de 12,8 miljoner resor som gjordes 2010, och att Gävleborg har omkring 274 000 invånare.

– Om jag inte missminner mig står kollektivtrafiken för 13,7 procent av resorna i länet. Bara storstäderna ligger före, så vi i Gävleborg är duktiga på att resa kollektivt, säger Matts Hildebrand, förvaltningschef på X-trafik.

Stadsbussarna i Gävle står för en stor del av ökningen. Att ungdomar mellan 7 och 18 år reser gratis med bussarna i Söderhamns kommun har också gett positivt resultat. I länet har även bland annat linje 100 mellan Edsbyn och Söderhamn via Bollnäs också många resenärer. Antalet resor med X-tåget ligger på ungefär samma nivå som tidigare år.

– Vi ser också att allt fler köper periodkort istället för enkelbiljett. Det är positivt eftersom det innebär att vi får flera trogna resenärer som lär sig leva med kollektivtrafiken, och det är precis dit vi vill komma. Det är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Matts Hildebrand.

Matts Hildebrand tror att flera tänkbara förklaringar på varför resandet med kollektivtrafik ökar. Framför allt tror han att kunskapen om kollektivtrafiken i länet ökar. Han tror också att prisutvecklingen på bensin och diesel och en i allmänhet högre miljömedvetenhet kan få allt fler länsbor att resa kollektivt.

Att uppnå 13 miljoner resor per år är ett mål som X-trafik har haft länge. När det nu uppnåtts satsar man istället på branschens gemensamma mål att fördubbla resandet med kollektivtrafik till år 2020.

Mer läsning

Annons