Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt åtal för människohandel med bärplockare

Plockarna ska ha hotats att bli sålda som slavar eller prostituerade.

Annons

Den 36-åriga kvinnan och den 40-årige mannnen har suttit inlåsta i häkte i snart ett halvår medan utredningen har pågått. På onsdagen åtalades de för människohandel.

Duon anklagas för att ha utnyttjat total tretton bulgariska bärplockare i tvångsarbete under åren 2009 och 2010. Plockarna ska ha fått bristande kost och logi och inte ens erhållit betalt för sitt arbete, enligt åtalet.
Bärplockarna ska också ha blivit hotade till livet. Männen ska även ha blivit hotade att säljas som slavar och kvinnorna hotades att säljas som prostituerade. Det ska också ha förekommit fysiskt våld.


Redan 2010 startades en utredning och polisen höll då vissa förhör. De drabbade bärplockarna åkte dock hem innan det kom så långt som till rättegång.
Fallet togs upp igen och de svenska myndigheterna har nu fått hjälp av bulgariska myndigheter i utredningen.


Människohandel innebär att människor rekryteras och utnyttjas på olika sätt. Brottet kan ge upp till tio års fängelse.

I ett uppmärksammat fall i höstas friade Hudiksvalls tingsrätt ett annat par från det allvarliga brottet människohandel. Rätten ansåg det inte bevisat att paret utnyttjat bärplockarna i syfte att exploatera dem. I stället dömdes de för för andra, lindrigare, brott mot bärplockarna.
Om det nya åtalet leder till en fällande dom blir det första gången någon döms för människohandel i samband med bärplockning.

Mer läsning

Annons