Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya snabbtåget till Ljusdal och Bollnäs

/

Den 12 augusti börjar SJ:s nya snabbtåg SJ 3000 att rulla på norra stambanan. På tisdagen gav SJ klartecken för att byta ut de nuvarande SJ 2000-tågen mot det nya snabbtåget på sträckan Stockholm-Östersund.

Annons

Det var i februari som de nya snabbtågen sattes in i det svenska järnvägsnätet. Redan då var det sagt att norra stambanan skulle få del av SJ 3000, men med hänsyn till den stora resandefrekvensens på sträckan Stockholm-Sundsvall på Ostkustbanan var det där som premiärturerna skedde.

Nu har SJ genom omflyttningar av tågen fått loss snabbtåg för att kunna ersätta turerna med SJ 2000-tågen på norra stambanan. I dag går det en tur i vardera riktningen med SJ 2000 mellan Stockholm och Östersund med stopp i Bollnäs och Ljusdal.

SJ 3000-tågen är anpassade för resenärer med funktionshinder. Bland annat finns större och bredare vestibuler, punktskrift och rullstolslyft i markplan som resenären själv kan manövrera. Eluttag finns vid varje sittplats. Genom förbättrad internetanslutning blir det bättre möjligheter att kunna jobba med datoranslutning under resan. Det trådlösa nätverket är uppkopplat mot SJ:s nya system Ombordportalen, där det finns möjlighet för passagerare att hyra filmer under resan.

Mer läsning

Annons