Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skönhetsideal - fler drabbas av cancer

Har vi blivit vårdslösare i solen? På nio år har antalet nya fall av Malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, ökat med 60 procent.

Annons

Under 2013 rapporterades 3 358 nya fall av Malignt melanom i Sverige, enligt länsstatistik från Socialstyrelsen. Det innebär en ökning på 67,8 procent i Sverige och 61,4 procent i Gävleborg, jämfört med 2004.

– På 90-talet nåddes en platå och då trodde vi att det skulle vända, men det fortsatte att öka, säger överläkaren Susanne Vandell Uddströmer på hudklinken vid Gävle sjukhus.

Enligt henne är de främsta orsakerna till ökningen vårt resande till varmare breddgrader och våra förändrade solvanor. Hon ser ett förändrat skönhetsideal i samhället.

– Nu utsätter vi vår bleka hud för stark sol så ofta som möjligt, säger hon.

I juni utförde helahalsingland.se en enkät om hälsingebornas semestervanor. På frågan "Hur skyddar du dig från solen?" svarade 44 procent att de inte skyddar sig alls och börjar sola redan i början av juni. 48 procent svarade att de alltid skyddar sig med solkräm.

I sommar planerar även 13 procent att resa utomlands under semestern.

– Det ses fortfarande som normalt att man blir röd i början av varje sommar. Detta trots alla kampanjer och all information, säger Susanne Vandell Uddströmer.

Att bränna sig i solen är den främsta orsaken till varför man får Malignt melanom. Barn och ungdomar som bränt sig mycket kan få sjukdomen i vuxenålder. Ärftlighet påverkar också.

– Det finns en ärftlig risk, att man ärver en ljus, solkänslig hud men också att man ärver ett beteende i solen, säger Susanne Vandell Uddströmer.

En positiv förändring hon har märkt av är att unga föräldrar skyddar sina barn bättre. Däremot har många i medelåldern svårt att förändra sina solmönster, även om de blivit tvungna att operera bort hudtumörer.

– Det som krävs för att melanomfallen ska minska är att vi blir förståndigare i solen, säger hon.

De flesta som får malignt melanom blir friska, drygt åtta av tio botas helt enligt Vårdguiden. Det viktiga är att söka hjälp innan melanomet sprider sig.

– Det gäller att söka vård tidigt, eftersom en enkel operation botar ett tunt melanom, säger Susanne Vandell Uddströmer.

För att skydda sig ska man sola mindre, undvika solen när den står som högst mellan elva och tre, använda tätvävda kläder och solskydd som komplement.

– Sola aldrig mer än två timmar, den maximala rodnaden uppstår åtta till tolv timmar efter solning, säger hon.

Nu finns SMHI:s UV-prognos och appen Min soltid att använda. Där visas hur länge man kan vistas i solen utifrån hudtyp, väder och breddgrad.

Mer läsning

Annons