Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hbtq-certifieras Region Gävleborg

/
  • Verksamheten Kulturutveckling utbildas av Alex Fridunger från RFSL.
  • Andrée Forsberg, regionens projektkommunikatör, hävdar att hbtq-certifieringen behövs för att Region Gävleborgs verksamheter ska vara öppna för alla.
  • Alex Fridunger, RFSL:s utbildare, hjälper verksamheten Kulturutveckling att nå målen som krävs för hbtq-certifiering.

Nu har Region Gävleborg börjat hbtq-certifiera sina verksamheter. Tanken är att det ska göra att homo- och bisexuella samt trans- och queerpersoner ska känna sig välkomna och bättre kunna nyttja regionens tjänster.
Men RFSL:s utbildning är dyr och kommer sannolikt inte ges till alla verksamheter.

Annons

Det är RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, som håller i utbildningen. Den ska hjälpa Region Gävleborg och dess anställda att se normer och strukturer som gör att en del personer utestängs, behandlas illa eller inte känner sig välkomna beroende på deras sexuella läggning, könsuttryck eller könsidentitet.

Läs mer: Kim föddes som tjej och vill bli kille: "Man känner sig inte hel"

Enligt lag ska Region Gävleborgs verksamheter redan behandla alla medborgare lika, men regionen menar att arbetet med likabehandling är ett kontinuerligt arbete som ständigt bör uppdateras för att alltid hållas levande och aktuellt.

 – Våra verksamheter arbetar med och för människor och vi vill vara en del av den samhällsutveckling som sker. Det är viktigt att alla får känna sig välkomna och delaktiga i det vi gör, säger Andrée Forsberg, kommunikatör i likabehandlingsprojektet.

– Våra verksamheter arbetar med och för människor och vi vill vara en del av den samhällsutveckling som sker. Det är viktigt att alla får känna sig välkomna och delaktiga i det vi gör, säger Andrée Forsberg, regionens projektkommunikatör.

Alex Fridunger är utbildare för RFSL och hjälper nu verksamheten Kulturutveckling, som är först ut, att nå målet mot certifiering. Det kräver att personalen har en viss kunskap om frågorna, att verksamheten aktivt arbetar med att bli mer inkluderande för både anställda och medborgarna.

– Det vi jobbar mycket med är strukturerna på arbetsplatserna. Vi tittar på hur arbetsmiljön ser ut, hur informationsmaterial ser ut, hur utställningar görs och pedagogisk verksamhet organiseras, allt möjligt, säger Alex Fridunger.

Läs mer: Ovanåker utbildar sin personal i HBTQ-frågor

Inledningsvis är det Kulturutveckling tillsammans med ungdomsmottagningarna i länet och verksamheten Folkhälsa- och hållbarhetsutveckling som får utbildningen. Att utbilda 83 av regionens cirka 6 500 anställda kostar 276 000 kronor, därutöver tillkommer kostnader för regionens personals arbetstid. För Region Gävleborg kommer det att bli dyrt att anlita RFSL för att utbilda samtliga medarbetare, därför tittar man på alternativ framöver.

– De här första utbildningarna är ett pilotprojekt. Sedan får vi se hur vi går vidare, vi jobbar med frågan på andra vis. Vi sneglar bland annat på Västra Götalandsregionen som har utformat en egen hbt-diplomering och har egna utbildare, säger Lena Lundgren, HR-strateg på regionen.

Läs mer: När dottern blir en son

Verksamheten Kulturutveckling arbetar bland annat med att på olika vis stötta och utveckla det regionala kulturlivet, ge ekonomiska bidrag, att ordna musik- och dansföreställningar. Nu när verksamheten utbildas vill den exempelvis titta på hur hbtq-personer påverkas av beslut, på samma vis som den utreder konsekvenser för miljön och barn- och ungdomsgruppen exempelvis.

– Frågor vi behöver ställa oss är exempelvis hur vi köper in konst, hur vi är representerade, hur vi utrycker oss när vi tilltalar. Vi tittar också på hur vi formulerar oss i blanketter, på Facebook och marknadsföringsmaterial bland annat, säger Carin Palmqvist Isaksson, avdelningschef för Kulturutveckling.

Läs mer: Nätverkets råd till föräldrar med transbarn

Läs mer: "Jag står på svarta listan"

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning