Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är forbönderna på väg

/
  • Katarina Rosén och Marianne Werlemar är på väg till Skästra med nordsvensken Tor.

En annorlunda syn möter bilisterna i dag på de mindre vägarna mellan Arbrå och Järvsö. Tre forbondeekipage med häst och vagn är på väg till helgens marknad i Skästra.

– Många vinkar och en del stannar med bilen, säger Katarina Rosén som kör ett av ekipagen.

Annons

Hon är på väg till sin sjätte marknad i Skästra norr om Järvsö. Förutom hästen har hon sällskap av Marianne Werlemar från Växsjö. De är klädda enligt konstens alla regler; med stora pälsar och mössor. Allt för att efterlikna de gamla forbönderna.

– Det är lite för varmt i dag, särskilt för Tor med den där pälsen, det blir hemskt svettigt. Det är bättre när det är lite snö kvar och någon minusgrad, säger Katarina Rosén.

Kvinnorna startade i Flästa tidigt på torsdagsmorgonen. Färden går via Norränge i Arbrå och längs den sidan av Ljusnan. På vagnen finns ett par höbalar till Tor, lite mat till dem själva, kläder och några verktyg.

De behöver inte göra resan ensamma. Ett ekipage hakar på vid Vallstabron och ett tredje ansluter vid vägen in till Nianfors.

Efter övernattning i Nor rullar de i morgon in till Skästra marknad efter totalt fyra mil.

Forbondeekipagen var dåtidens handelsresande. Längs med vägen fanns särskilda forbondehotell. Ett sådant låg bland annat i Ryggesbo utanför Edsbyn.

Mer läsning

Annons