Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det öppet hus på hälsingegårdarna

/

I dag är det dags för Hälsingegårdars dag. En del i programmet känns igen från tidigare år, men det finns också en del nytt. Bland annat visas en gård i Alfta för första gången.

Annons

Hälsingegårdars dag har med åren blivit ett väl inarbetat arrangemang. I takt med tiden har både upplägget och hälsingegårdarnas status förändras. I sin linda var arrangemanget förlagt till annandag pingst, men nu är det den första onsdagen i juli som gäller.

– I början handlade det om att folk skulle få chans att lära känna sina gårdar i hembygden, berättar hembygdskonsulent Elisabeth Eriksson på Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund.

Nu är hälsingegårdarna blivit ett välkänt varumärke. Sedan tre år tillbaka har sju gårdar världsarvsstatus och många av länets hälsingegårdar har olika aktiviteter också annars och kan besöka stora delar av året.

– På de gårdarna blir det något extra under den här dagen. Sedan har vi gårdar som är med som inte har öppet annars, så det blir en god kombination, tycker Elisabeth Eriksson.

En gård som aldrig tidigare visats under Hälsingegårdars dag är Ol-Mårs i Alfta och en annan nyhet är att det för första gången hålls guidade turer på Sörböle i Mo.

Något annat som glädjer Elisabeth Eriksson just i år gäller turistvägen mellan Edsbyn och Alfta – Stora Hälsingegårdars väg.

– Där har det varit riktigt dålig väg, men i år har stora delar asfalterats och nu är vägen en dröm att åka på, säger hon.

Programpunkterna utspelar sig inte bara på länets hälsingegårdar. Det finns också andra medverkande som på något sätt har hälsingegårdsanknytning så som Monas Dräktmakeri i Alfta, Edsbyns museum och biografen Röda Kvarn som visar "Med Bengan bland hälsingegårdar".

– Vi som arrangerar tycker bara att det är kul att det finns fler som vill vara med och delta.

Själv började hembygdskonsulent Elisabeth Eriksson jobba med hälsingegårdarna redan på 80-talet.

– Då började jag som guide på gården Mårtes i Edsbyn.

Och därför är svaret kanske inte så förvånande på frågan, vilken hälsingegård är din favorit?

– Jag kan inte svara annat än Mårtes. Sedan är det svårt att välja för det finns flera otroliga gårdar så som Karls i Järvsö och Fågelsjö gammelgård.

Bakom Hälsingegårdars dag finns förutom Gästrike-Hälsinge Hembygdsförbund också Region Gävleborg, Hälsingegårdsföretagarna ekonomisk förening och Världsarvscentrumen i Hälsingland.

Mer läsning

Annons