Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NTF överlever tuffa tider

Indragna bidrag, miljonförluster och konkurs för dotterbolaget, samtidigt som andra kontor tvingas stänga. Men NTF Gävleborg håller verksamheten flytande.
- Det gungar i NTF-Sverige, men vi har en stabil ekonomi än så länge, säger ordförande Björn Brink.

Annons

Det var svarta siffror som presenterades på en ordförandekonferens som Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, höll i oktober. Det nationella dotterbolaget Säker Trafik AB hade stora lönsamhetsproblem och blödde ekonomiskt. Runt 700 000 kronor gick förlorade varje månad. Några dagar senare begärdes bolaget i konkurs, då med förluster på ungefär 6 miljoner kronor. Efter det stod NTF i Gävleborg med osäkra fodringar på bolaget och en förlust av aktiekapital på 110 000 kronor.

- Konkursen berodde på bristande orderingångar. Bolaget hade för stor kostym för de intäkter som fanns, säger Björn Brink, ordförande för NTF Gävleborg.

Samtidigt har trafiksäkerhetsorganisationen genomgått en tuff omställning ekonomiskt. 2008 fick NTF besked om att det årliga organisationsstödet successivt skulle minskas från 25 miljoner kronor till ingenting under en treårsperiod. Det innebär att NTF nu är helt utan det ekonomiska stödet, vilket lett till stora ekonomiska bekymmer. Men trots att flera andra regionala NTF-kontor tvingats lägga ner sin verksamhet ser Björn Brink positivt på framtiden i Gävleborg.

- Bakgrunden till problemen är ju att statsbidragen upphörde. Då anpassade vi oss omedelbart, men det gjorde inte alla, säger Björn Brink.

NTF Gävleborg jobbar nu för ett närmare samarbete med föreningens region i Dalarna och bolaget Säker trafik Dalarna, allt för att säkra verksamhetens framtid.

- Det kommer att fortsätta finnas verksamhet i Gävleborg, det är jag övertygad om. Det känns väldigt bra. Informationsverksamheten är otroligt viktig för att hålla en god trafiksäkerhet i länet, säger Björn Brink.

Mer läsning

Annons