Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yukio från Hagi blev Jocke från Gnarp – nu fyller han 70

/
  • Många möter Yukio i massagekläder – hälsotemat går igen i mycket av det han gör.
  • På lördag, den 13 augusti, fyller han 70, Japanjocke från Gnarp.

Egentligen skulle han till Irland för att läsa engelska. I stället hamnade han i Hälsingland och lärde sig svenska. Här har Yukio Nakahara blivit kvar, i 50 år.

Annons

– Jag fastnade i Sverige och började på Forsa folkhögskola. Sedan fick jag jobb på Hiab i Hudik. De skulle starta dotterbolag i Japan, så jag åkte dit och jobbade 1973 och 1985, säger Yukio Nakahara, eller Japanjocke, som många säger.

– I början ogillade jag Jocke, det kändes som ett hund- eller kattnamn. Men svenskar har svårt att säga Yukio, och nu är det ok, jag har till och med registrerat webbadressen japanjocke.com

Han vill prova allt som är skoj, har gått kurser i gitarr, orgel, porslins- och olje- och kurbitsmålning. Han har svart bälte i judo (med första dan) och hjälpte till då judoklubben i Hudik startade.

– En rumskamrat på Forsa som såg min skrivstil sa att han aldrig sett någon skriva så fult! Då tänkte jag: Jag måste ändra mig! Och började lära mig kalligrafi. Du förstår, Hör jag något som retar upp mig försöker jag rätta till det.

Ibland dyker otippade ting upp. Då han översatte en skiva åt en japansk tomte för några år sedan, hamnade han i Gällivare hos tomtegillet – och blev Japantomten från Gnarp .

– Jag är ju så lättlurad att jag går med på saker, säger Yukio, och ler stort. Än varmare blir leendet då han berättar om Elviskören, som bildades 2014 , vid fasteinsamlingen. Nu sjunger de vidare med utökad repertoar:

– Det är det roligaste jag gjort, det vill jag fortsätta länge med!

Läs även om Yukios egna kurser .

Han har även skrivit till ministrar och riksdagsmän om vad brutna armar, ben och lårbenshalsar kostar samhället årligen.

– Man måste jobba förebyggande, och lära folk att ramla omkull på rätt sätt, så man inte skadar sig. Mitt mål är att jobba för att människor ska må bra, det känns som mitt kall.

Snart ska han till Ullared och delta i uttagningen till tv5-satsningen Ullared-jakten på storsäljaren , och visa sin flugfångande uppfinning Final Flight.

– Hoppas någon där är intresserad av att jobba vidare med mina idéer.

I september är det dags för ännu en Japanresa.

– Jag ska träffa mina fem syskon. Vi ska ha en minneshögtid eftersom det är 33 år sedan vår pappa dog. Och så ska jag träffa jobbarkompisar från Hiabtiden.

– Min största tillgång är att jag är nöjd med vad jag har. Vi är alla duktiga på olika saker, alla har olika smak och man får välja så man själv har roligt. För är det inte roligt blir inte resultatet bra. Mitt bästa råd är att man ska umgås bara med människor som är trevliga. De som ger negativ energi ska man träffa så litet som möjligt.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons