Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yttrande om sjöbod

/
  • Den aktuella sjöboden ligger utanför detaljplaneområdet, men ska omfattas av samma regler, anser byggnadsnämnden.

Med anledning av ett överklagat sjöbodärende har mark- och miljödomstolen besökt Mellanfjärden. Nu har kommunen yttrat sig inför förhandlingarna.

Annons

Sedan en sjöbod – som ligger utanför det område i Mellanfjärden som nu ska få ny detaljplan – byggts om, har byggnadsnämnden haft synpunkter på åtgärder som vidtagits, och krävt sanktionsavgifter.

Ägaren, som sökt bygglov i efterhand, har överklagat avgifterna och nu ligger ärendet hos mark- och miljödomstolen. I överklagan hävdas att Nordanstigs Byggnadsnämnd behandlar ärenden olika och som bevis finns fotografier på sjöbodar med bland annat balkonger, och stora fönster, som nämnden godkänt.

Den 12 augusti besökte domstolen Mellanfjärden, och synade då sjöboden, nu har man begärt yttrande från Nordanstigs byggnadsnämnd inför förhandlingarna.

Byggnadsnämnden yrkar att överklagan ska lämnas utan bifall. I sitt yttrande påpekar nämnden att bilagda foton visar förändringar som gjorts långt innan en bevarandeorienterad syn på bygglov fanns i Nordanstig. Dessutom är samtliga åtgärder på bilderna utförda innan detaljplanearbetet inleddes, förtydligar nämnden, som anser att striktare regler är nödvändiga då "fiskelägets karaktär kraftigt förvanskats".

Mer läsning

Annons