Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill starta ungdomsbrandkår

Ungdomsrådet i Nordanstig vill starta en ungdomsbrandkår. Ett möte ska hållas med ansvariga på Norrhälsinge räddningstjänst i veckan.

Annons

– Det här kan ge ungdomar något att göra och att man håller sig i från alkohol och problem, säger Marcus Andersson som tagit initiativet till en ungdomskår i kommunen.

För ett par år sedan fanns planerna på en ungdomskår hos ungdomsrådet. Men då kom det aldrig i gång på riktigt. I veckan ska Marcus träffa bland annat Lennart Juhlin, räddningschef, för att diskutera hur kåren ska fungera i verkligheten.

– Jag har bara fått positiv respons på det här. Så vi får se hur det går, men jag är positiv till att det kommer att bli av, säger Marcus Andersson.

Intresset för ungdomsbrandkårer växer i hela Sverige. Enligt Förbundet Sveriges Ungdomsbrandkårer finns det 30 unga kårer runt om i landet. I Gävleborg är det endast Söderhamn som sedan ett par år tillbaka har en egen ungdomsbrandkår. Vanligen är det ungdomar mellan 11 och 18 år som får vara med. Genom övning och utbildning får ungdomarna testa på hur det är att arbeta som brandmän. De kan bland annat få testa på att rökdyka, släcka mindre bränder och lära sig första hjälpen.

– Som ung tror jag att man kan få ut massor av att vara med i en ungdomsbrandkår. Och man blir ett föredöme för andra och samtidigt får man något vettigt att göra. Sedan lär man sig saker som man kanske inte skulle lära sig annars, till exempel första hjälpen, säger Marcus.

Mer läsning

Annons