Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill säkra värmen

/
  • Till höger om gröna huset i Grönviken, hus ett, ska nu en åtta meter hög pelletssilo placeras.

Efter ett par driftsstörningar ska Nordanstigs Bostäders hyresgäster i Mellanfjärden slippa frysa, nu ska större panna och ny silo komma på plats.

Annons

Pannan som försörjer husen i Grönviken med värme har gått sönder två gånger det senaste året och behöver bytas ut. Sedan Nordanstigs Bostäder, NBAB, byggt ny anläggning på Skolbacken i Ilsbo och fått en tämligen ny panna över, tas denna nu till Grönviken. Eftersom det finns problem även med den befintliga, liggande pelletssilon slår NBAB samman två åtgärder i en och byter ut även den.

– De liggande siloerna rymmer 25 kubikmeter pellets. När cirka fem kubik återstår, fastnar pellets i sidorna och man måste krypa in fösa ner dem till skruven som för dem till brännaren. Det slipper vi med en stående silo.

NBAB har fått bygglov för en åtta meter hög silo. Den ska stå cirka tio meter bortom hus ett i Grönviken, inne i skogsområdet.

– Vi har bytt silo i andra delar av vårt fastighetsbestånd, bland annat vid Björkbacken och Gnarps skola, och vi borde behöva byta även på Bergsjövägen i Hassela, men där är det svårt att placera en stående silo.

– Fast, eftersom Hassela och Grönviken ligger där det gör vill vi säkra driften så mycket som möjligt. Det är inte så enkelt att ta sig dit och kolla upp allt alltid.

Att NBAB använder en redan befintlig panna innebär att man slipper en del kostnader. Å andra sidan kostar den nya silon ungefär lika mycket.

– Hur vi än hade gjort skulle det kosta kring 150 000 kronor. Förutsatt att vi inte måste klä in silon. Skulle det krävas går det också till någonstans kring 100 000 kronor.

Exakt när pannan och silon kan tas i drift vet inte Birger Tellin.

– Vi vill att pannan ska in så fort som möjligt, men först måste vi gjuta platta och få den nya silon på plats, därefter kan vi ta ut silon som nu finns i hus ett och sätta in pannan.

NBAB kommer även att muddra vid bryggan som tillhör bostadsområdet i Grönviken.

Mer läsning

Annons