Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha färdtjänst i annan kommun

En Bergsjöbo med en rörelsehindrad dotter har skrivit ett brev till Nordanstigs kommun där denne påtalar behovet av möjlighet att resa med färdtjänst i annan kommun. Idag tillåter inte regelverket i kommunen sådana resor.

Annons

I brevet till omsorgs och lärandenämnden skriver personen att det för en funktionshindrad kan finnas många skäl tilla att resa mellan olika platser vid ett besök i en annan kommun.

Idag kan en person med rätt till färdtjänst i Nordanstigs kommun inte använda sina resor inom en annan kommun.

Bergsjöbon menar att det för en rörelsehindrad person starkt bunden till hemorten kan vara upplivande att kombinera ett besök hos specialistläkare i större stad med ett besök hos släkt och vänner.

Sven-Åke Eriksson (C), ordförande i lärandenämnden förklarar hur resonemanget har gått i nämnden.

– Vi har resonerat som så att om personer som inte har färdtjänst ska åka någonstans så måste man också betala själv och det är inte alltid som kollektivtrafiken går dit man vill eller på de tider som man behöver åka, då kanske enda sättet är att beställa en taxi.

Men det finns ett förslag till gemensamma färdtjänstregler för hela länet. Ett förslag utarbetat av en arbetsgrupp med representanter från alla länets kommuner har gått ut på remiss till samtliga kommuner där det bland annat föreslås att den som är berättigad färdtjänst ska få använda sina resor i andra kommuner än sin egen.

Sven-Åke Eriksson, berättar att de svarat på förslaget och att de är posetiva till det så länge det inte innebär ökade kostnader för kommunen.

– Vi kommer inte att kunna medverka annars, säger Sven-Åke Eriksson. Nu avvaktar en inbjudan från kollektivtrafikberedningen där vi tillsammans med berörda kommuner ska komma fram till en gemensam ståndpunkt.

Mer läsning

Annons