Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikten av ett bra bemötande

/
  • Olle Hillström anser att bemötande är en färskvara och som ofta behöver diskuteras.

– Man kommer i håg ett bra bemötande, det ger så mycket, säger Olle Hillström.
På onsdagen föreläste han för SKTF medlemmar i Bergsjö.

Annons

Olle Hillström delade under kvällen med sig av sina egna erfarenheter och upplevelser av bemötanden i livet. Han tar med publiken till sin barndom i Hofors och drar paralleller med egna erfarenheter och situationer i vardagen och arbetslivet. Han frågar sig hur praktikanter och nyanställda på arbetsplatsen tas emot. Han påpekar flera gånger att det är viktigt med föredömen i livet som kan entusiasmera och utveckla en person.

Han återkommer flera gånger till att bemötandet man får av andra människor har en väldigt stor betydelse. En musiklärare som inte ville låta Olle spela Beatleslåtar på gitarrlektionerna fick Olle nästan att sluta spela gitarr.

– Alla har nog varit med om något liknande, att man inte lyssnar och blir respekterad. Man måste få ha kul också. Tänk om han i stället hade sagt att jag fick spela så mycket Beatles jag ville. Det är viktigt med uppmuntran, bekräftelse och ett respektfullt bemötande.

Sedan 2008 pågår ett bemötandeprojekt i Nordanstig som Olle Hillström leder. Det har hållits föreläsningar och inspirationsdagar kring bemötande. Drygt 20 cirkelledare har utbildats som nu håller studiecirklar med omsorgspersonalen.

– Det ska vara möte mellan människor som kan utbyta erfarenheter och kunskap. Det är ingen som har rätt eller fel, säger Olle Hillström.

Förhoppningen är att projektet kommer att fortsätta under hösten med flera cirkelledare.

– Bemötandet är en färskvara, man måste tänka på det hela tiden. Det är så lätt att man slutar lyssna och inte respekterar andra, man måste ha en ständig diskussion kring bemötande, säger Olle Hillström.

Mer läsning

Annons