Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill inte flytta"

/
  • Snart måste Gerda och Kurt Wallin lämna C-huset. De och sonen Jan Wallin är upprörda över beslutet.

Till årsskiftet får de stanna, sedan börjar utflyttningen från C-huset på äldreboendet Hagängsgården. Många av de äldre och anhöriga är oroliga för omställningen och tycker att beslutet är kortsiktigt.

Annons

Gerda och Kurt Wallin flyttade till C-huset på Hagängsgården i april i år, efter en stroke som Gerda fått. I juni klubbades beslutet i kommunfullmäktige om att hela avdelningen skulle läggas ned.

– Man kunde inte tro att det var sant, så kort tid efter. Det har varit så dåligt med information och man har inte hunnit tänka, sade Gerda Wallin.

Hagängsgården är ett särskilt boende med dygnet runt-service. Avdelningen C-huset har elva platser och i dag bor där nio personer.

– Man gruvar sig för att flytta. Jag har inga krafter för det. När jag har rullstol är det bra att jag slipper åka hiss, här är det nära till allt, sade hon.

Sonen Jan Wallin är också orolig för flytten som hans föräldrar står inför.

– Att ryckas upp med rötterna från det man tycker är tryggt är inte bra. Jag tycker det är dåligt av politikerna. De har ju skrivit ett kontrakt på boendet, spelar det ingen roll? sade han.

På torsdagen samlade omsorgsnämndens ordförande Åke Bertils (S) och ansvariga tjänstemän till informationsmöte för boende och anhöriga på Hagängsgården och många upprörda röster höjdes. Kritiken handlade framförallt om att de ansåg att de fått bristfällig information och att beslutet var kortsiktigt. Åke Bertils medgav att de gjort en stor miss angående informationen, men förklarade beslutet:

– Vi måste skära ner på den här typen av insatser och lägga pengarna på andra verksamheter. Det är färre personer som ansöker om särskilt boende i dag. Många blir äldre, men de är också friskare och många vill bo kvar hemma med hemtjänst, sade han.

Runt fyra miljoner per år beräknar nämnden att nedläggningen kan spara. Merparten av personalen i C-huset kommer kunna stanna kvar på Hagängsgården, men kan även flyttas till hemtjänsten där man ser ett ökat behov.

Mer läsning

Annons