Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växaskolan får inte starta friskola

Skolinspektionen godkänner inte ansökan från Växaskolan ekonomiska förening. De får inte starta en friskola i Nordanstig.
– Vi hade alla hoppats på att ansökan skulle beviljas, säger Marcus Karlsson från föreningen.

Annons

Skolinspektionen har beslutat att inte godkänna ansökan från Växaskolan ekonomiska förening om att få bedriva skolverksamhet från förskoleklass till årskurs nio i Nordanstig. Skolinspektionen skriver i sitt beslut att föreningen har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för förskoleklass och grundskola. Men enligt Skolinspektionen skulle en etablering av friskolan innebära påtagliga negativa följder på lång sikt för elever som väljer att gå i den kommunala skolan.

I ansökan har Växaskolan skrivit att förskoleklass och grundskolan skulle ha 16 respektive 144 elever vid fullt utbyggd verksamhet år 2014. Skolans plan var att etablera sig i Bergsjö och ha elever från hela Nordanstigs kommun. Totalt har 119 intresseanmälningar lämnats in från föräldrar och elever från hela kommunen till det första verksamhetsåret.

Nordanstigs kommun har tidigare fått yttra sig över ansökan, yttrandet har Skolinspektionen har tagit med i sitt beslut. Nordanstigs kommun anser att etableringen av Växaskolan skulle innebära påtagliga negativa följder för den kommunala skolan. Skolverksamheten skulle behöva koncentreras till några få orter och konsekvensen skulle bli ökade kostnader för skolskjutsar. Enligt kommunens yttrande skulle flera mindre skolor behöva läggas ned om Växaskolan skulle få tillstånd att starta.

Beslutet från Skolinspektionen kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm inom tre veckor.

– Vi kommer att ha ett möte och diskutera hur vi går vidare, säger Marcus Karlsson, Växaskolan ekonomiska förening.

Mer läsning

Annons