Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varmt farväl på Backens final

/
  • De 36 åttorna och 52 niorna var hedersgäster när Harmångers högstadium hade avskedskalas. Och blev uppassade vid borden av sina lärare. Britt-Mari Stenström furnerar med läckra tårtbitar.

Backens skola existerar inte längre.
Avskedshyllningarna pågick ända in i målkaklet.
Matsalen var sprängfylld. Minst 250 personer. Kökets 16 hembakade jättegräddtårtor blev i underkant.

Annons

En populär och omhuldad skola har lagts ner. Beslutet i maj 2010 rev upp sår mellan öster och väster. Kommunpolitiker fick böta i valet. Föräldrar protesterade med att sätta sina ungar i friskolor i Hudiksvall. Lärarna uppmanades att heja på framtidens högstadieskola. Ett levande organ i samhällskroppen i Harmånger slets bort.

Dessa mörka sidor var bortrivna på den 46:e och absolut sista avslutningsdagen . Niorna anlände traditionsenligt uppflugna på lövade flak. De vrålade ut sin glädje över att ankra loss och ut i några månaders frihet. I det upphetsade läget sörjde de knappast sin skola.

– Jag har trivts jättebra på Backens ända sen jag började i sjuan. Men nu längtar jag bara efter en skön sommar.

Det säger Elise Svensson, 16 vårar, från Stocka när hon stegar in i trängseln tätt följd av mamma Erika och pappa Lars-Åke. Liksom många andra föräldrar som samlades igår har de nött skolbänkarna i på Backens skola.

– Fast när jag gick ut 1989 hade vi avslutningen på den inre skolgården. Då var vi minst dubbelt så många elever. Men atmosfären här på sig är sig lik, tycker Erika Svensson.

För visst har det funnits en speciell Backensanda, som stått pall genom åren.

Mattanten Harriet Holmstedt från Harmånger har rört i grytorna i Backens kök i 40 år. Hon påstår bestämt att det inte är någon artighetsfras på sista avslutningen:

– Eleverna här är genomgående trevliga, lugna och fina. Det är en fröjd att servera dem. Det är undantag om någon klagar högljutt. Istället möts vi alltid av ett "tack för maten".

Mer läsning

Annons