Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världskända yxor väckte vänners vandringslust

/
  • Maciej Walecki tog fram munspelet medan Jan Chmielowski byggde sig en sittplats. Paulina Matciak och Katarzyna Prymont - Pryminska väntar otåligt på att Mateusz Konopack ska få fart på elden så det kan bli kvällsmat.
  • Smide och verktygstillverkning är killarnas stora intresse. Mateusz har gjort en kniv till flickvännen Katarzyna. – Den använder jag varje dag!
  • Jan Chmielowskis dröm är att komma till Gränsfors yxsmedja. Han älskar smide och har bland annat tillverkat den här skeden.
  • En fika på HT ger ny energi, Jan Chmielowski, Maciej Walecki, Paulina Matciak, Mateusz Konopack och Katarzyna Prymont - Pryminska vilar benen en stund.
  • Vandringen har prövat gänget. Mateusz sko gick sönder - men för en händig kille är det ingen match, om man bara har en rulle silvertejp!

Om ni ser fem ryggsäcksbärande ungdomar vandra mellan Bergsjö - Gränsfors - Gnarp de närmsta dagarna är det inte bärplockare, utan entusiastiska vandrare som vill se Hälsingland i allmänhet och Gränsfors Bruk i synnerhet.

Annons

– Det regnade i tre dagar, nästan allt var vått och det som inte var vått var fuktigt och torkade inte.

Paulina Matciak fryser, hon tar på sin kamouflagemönstrade jacka och drar åt huvan. Kamraterna skrattar, kallar henne "kamouflage-tomte".Hon och Jan Chmielowski, Maciej Walecki, Mateusz Konopack samt Katarzyna Prymont - Pryminska, till vardags studenter, beslutade att denna sommar fotvandra i något europeiskt land. Att det blev Sverige, Hälsingland och just Gränsfors, beror på smidesintresset hos Jan och Mateusz.

Mateusz visar stolt kniven han gjort till sin flickvän, Katarzyna Prymont - Pryminska. Jan håller upp sin egensmidda sked, som han alltid har med sig på vandringarna, bland annat till Finland. Där föddes tanken på Gränsfors.

– Jag önskade att en gång få dricka en skål med en finsk smed. Jag träffade en i Finland, som berättade att han jobbat i Gränsfors. Jag visade honom min Gränsforsyxa - då sa han att en kvinna hade gjort den, det kunde han se på stämpeln!

De startade från Łódź den 2 augusti, flög till Skavsta, tog tåg till Hudiksvall och sedan fotvandrade de: Delsbo, Friggesund, Moviken, Strömbacka, Bergsjö, sedan till Gränsfors och slutligen Gnarp. Den 18 augusti ska de resa tillbaka till Polen.

De sover under presenningar, lagar mat över öppen eld ("korv, korv och korv, samt pulversoppor och konserver") och har slagit läger intill sjöar, för att kunna tvätta och bada, samt ta vatten ("De flesta svenska sjöar är så rena att man kan dricka vattnet").

Så, det är inga nybörjare som vandrat från Hudik, via Delsbo och väst om Dellensjöarna norrut.

– Tält är för loosers, fastslår Jan, fast erkänner att en natt, då allt var allt genomblött var det krisläge. De hittade en gammal kvarn och började knacka dörr i grannskapet för att fråga om de kunde sova där. En kvinna kontaktade ägaren och de fick klartecken.

– Sedan tyckte hon synd om oss och vi fick övernatta hos henne. Det var fantastiskt att få duscha i varmt vatten!

i lördags kom de till Bergsjö där de provianterade och slog läger intill Storsjön. På måndag bär det av mot Gränsfors Bruk.

– Det är killarnas val att gå till Gränsfors, säger Paulina Matciak, som aldrig trodde svenska augustinätter kunde vara så kalla - en del nätter har hon inte sovit alls.

Och Maciej Walecki, som spelat "i wish I was in Dixie" på sitt munspel vid elden, har ett annat resmål i tankarna:

– En dag vill jag åka till USA, hyra en bil och köra över hela kontinenten...

Mer läsning

Annons