Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsarv lockade inte fler

/

En lagom lyckad sommar för Ersk-Matsgården som räknar med 15 000 gäster under året.

– Vi vill ha besökare, men slitaget märks också på trösklar och golv, säger Boerje Bohlin, som ansvarar för verksamheten på gården.

Annons

Temadagar med hantverk, gammeldags mat, musikkvällar, marknader, servering och guidningar lockade till Ersk-Matsgården utanför Hassela. Runt 15 000 besökare uppskattas komma under hela 2012, likt tidigare år, och det tycker Boerje Bohlin är fullt tillräckligt.

– Vi har det antalet besökare vi klarar av för att kunna upprätthålla servicen. Vi vill ju kunna servera mat och sköta disk utan problem, säger han.

Hälsingegårdarnas nyvunna världsarvsstatus gav inget uppsving i antal gäster – åtminstone inte för den här sommaren.

– Vi hade några enstaka besök från Holland och Frankrike som uppmärksammade världsarvet, men beslutet kom så sent på säsongen. Vi hoppas på mer marknadsföring till nästa sommar, säger Boerje Bohlin.

Hälsingegården Ersk-Mats drivs av den kommunala stiftelsen Ersk-Matsgården. I årsredovisningen för 2011, som godkändes av kommunfullmäktige i måndags, visar Ersk-Matsgården på ett positivt resultat med 9 000 kronor för fjolåret. Ekonomin för 2012 är inte sammanställd, men Boerje Bohlin uppskattar att de ligger bra till i år med och den ofta välbesökta julmarknaden väntar i december.

– Det verkar som det har gått ihop, och än har vi inte behövt röra kommunens årliga anslag på 150 000 kronor, säger han.

Nästa sommar kommer besökarna kunna se hur lintillverkning gick till förr i det gamla vattenverket en bit från gården. Kvarn, spånhyvel, linstamp och linskäkt är nyligen restaurerade för en miljon kronor som donerats av länsstyrelsen.

– Aktivitetsdagarna är populärast, men de hantverkskunniga blir äldre och tyvärr är det inte så många som kan hålla i dem längre, Boerje Bohlin.

Mer läsning

Annons