Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värktabletter snart i matbutikerna

/
  • Så här kan självbetjäningskioskerna där du kan handla läkemedel i butik se ut.

Från och med första november kommer livsmedelshandlarna att få sälja receptfria läkemedel.

Men resultatet av HT:s rundringning visar att många butiker inte hinner bli klara i tid.

Annons

Från och med den 1 november kommer vissa receptfria läkemedel att få säljas i livsmedelsbutiker. Samtliga stora butikskedjor har sagt att de ska börja sälja receptfria läkemedel så fort det blir tillåtet.

– Vi är överösta av ansökningar och det kommer att dröja innan vi får en klar bild över hur det ser ut i landet, säger Anna Beckman Gyllenstrand, utredare vid Läkemedelsverket.

På lokal nivå är det däremot fortfarande oklart när försäljningen kan komma igång. Vid HT:s rundringning till tolv lokala matbutiker uppger nästan samtliga butiksansvariga att de inte riktigt vet vilket datum de kommer att börja sälja läkemedel.

– Det är väldigt oklart och alla bitarna har inte fallit på plats ännu, säger Kent Johansson, butiksägare, Ica Stjärnan.

Endast en av butikerna som tidningen ringt till kan säga ett exakt datum när de kommer att börja sälja mediciner över disk.

– Vår första leverans med läkemedel kommer till veckan och tanken är att vi ska börja sälja den 9 november. Så från och med det kan du köpa huvudvärkstabletter hos oss, säger butikschef Stellan Lundh, vid Coop Extra i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons