Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdefulla tips för svampletandet

/
  • Maj Johansson är en erfaren svampplockare och delade på söndagen med sig av sina kunskaper på Ersk-Matsgården.
  • Genom att dela svampen kan man se om den är maskangripen.
  • Maj Johansson tipsar om att det är bra att använda sig av svampböcker om man är osäker på vilken sort man har plockat.
  • Trattkantareller och gula kantareller känner de allra flesta igen i skogen.

Det är lätt hänt att man går vilse i svampskogen. Men med lite knep och några bra tips kommer man långt i försöken att hitta ätliga svampar i skogen.

Annons

– Det viktigaste att komma ihåg är att aldrig plocka vita svampar med vita skivor. Och att aldrig plocka bruna svampar med bruna skivor, säger Maj Johansson.

På söndagen delade hon med sig av sina svampkunskaper på Ersk-Matsgården utanför Hassela. Traditionsenligt bjöd Ersk-Matsgården och Naturskyddsföreningen i Nordanstig in till en svampdag. Drygt 20 olika svampsorter, både ätliga och giftiga, lades upp på ett av långborden i rummet. Och sedan fick besökarna känna, lukta och jämföra svamparna med varandra.

– Man ska aldrig tillaga en svamp om man är osäker på vilken sort den är. Även en giftig svamp kan vara god att äta, så det går inte att avgöra på smaken, säger Maj Johansson.

Hon tycker att det är bäst för svampnybörjaren att lära sig ett par grundsvampar. De svamparna kan man sedan blanda tillsammans i soppor och stuvningar.

– Jag tycker att man kan lära sig en svamp per år. Så att man blir helt säker på den när man plockar den, säger hon.

Hon ger exempel på Sandstopp, Blekt taggsvamp och Trattkantareller som bra svampar att börja lära sig känna igen. Och de gula kantarellerna känner de allra flesta igen.

– Man kan gärna gå med någon som kan mycket om svamp, det är väldigt värdefullt om man har den möjligheten. Annars kan man ta hjälp av en svampbok, säger Maj Johansson.

Mer läsning

Annons