Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdefulla tips av trädgårdsexpert

/

– Jag hoppas jag kan ge inspiration och uppslag till egna trädgårdar, säger Lars Krantz innan han börjar sin föreläsning på Djursta trädgård.

Annons

Lars Krantz är trädgårdsmästare och arbetar med Wij Trädgårdar. Innan han började arbeta i Ockelbo hade han arbetat under många år för Rosendals trädgård på Djurgården. På torsdagskvällen delade han med sig av en del av sina berättelser från sin tid i Stockholm och hur rosenträdgården i Ockelbo blev verklighet.

– Vi bestämde att vi skulle göra något som man inte har sett förut, säger Lars Krantz.

Ungefär 150 personer hade slagit sig ned i trädgården i Djursta för att lyssna till Lars Krantz på torsdagskvällen. Mårten Lärka stod på scenen tidigare på kvällen och lokalproducerad mat serverades i trädgården.

I våras kom Lars Krantz nya bok "Wij Trädgårdar- en vision i Ockelbo" ut. I boken kan man läsa om utmaningen att skapa en trädgårdspark i ett tufft klimat och hur drömmarna blev till verklighet.

– Man ska gräva där man står, man ska ha platsens ande som utgångspunkt. Det tipset ger Lars Krantz till de som vill skapa sin trädgård.

I Ockelbo finns Sveriges nordligaste rosenträdgård med 237 rossorter. De allra flesta skulle egentligen inte kunna leva i den växtzon som Ockelbo har. Men Lars Krantz avslöjar knepet med att få rosorna att leva.

– Man odlar rosplats, inte rosor. Man skapar förutsättningar för att rosorna.

Han fortsätter med att berätta att trädgården är byggd som en skål för att få en högre temperatur, hur viktig dräneringen av marken är och att bäddarna är upphöjda för att öka temperaturen ytterligare. Men det är inte alltid som det går som det är tänkt.

– Rosorna har haft det jätte kämpigt i vinter. Vi trodde det skulle bli bra i år, knappt någon tjäle och mycket snö. Men det här året har varit lite blygsamt. Men håller man på med trädgårdar kan man alltid trösta sig med att det kommer en ny vår, säger Lars Krantz.

Mer läsning

Annons