Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädjan om hjälp med måsar

/

Problemen med de häckande måsarna i Sågtäkten har eskalerat. De boende har fått nog och vädjar om hjälp från länsstyrelsen.

– Vi boende har tröttnat, säger Stefan Hedlund, från Sågtäkten.

Annons

Konstant höga ljudnivåer dygnet runt, begränsad möjlighet att använda bryggorna och båtar under sommaren, hälsorisk på grund av avföringen som måsarna lämnar efter sig och risk att attackeras av störtdykande måsar. Så sammanfattas problemen med måsarna i ett brev från de boende till länsstyrelsen.

– Holmarna invaderas av måsarna, det är liv dygnet runt under häckningen. När sedan ungarna kläckts blir det väldigt mycket avföring, det är inte roligt att vara på tomterna, säger Stefan Hedlund.

I brevet skriver de att "hela sommaren förpestas" och att de boende upplever "reella obehag av den extrema måssituationen". Det är många som är överens om att lugnet störs i byn när måshorder tar plats på holmarna i viken. Totalt 44 namnunderskrifter har lämnats in från boende och fastighetsägare i Sågtäkten.

– Vi har varit irriterade länge, men har inte agerat i samlad trupp tidigare. Vi vill få igång en dialog och få förslag till åtgärder från experter för att komma tillrätta med problemen till kommande år. Det är inte ett okänt problem, så de på länsstyrelsen borde känna till hur man gör på andra ställen, säger Stefan Hedlund.

Det är framförallt häckningsperioden mellan maj och juni som de boende upplever mest besvär, men måsarna är fredade från skyddsjakt just under häckningsperioden. I år stannade fåglarna dessutom kvar ända till mitten av juli, berättar Stefan Hedlund.

– Vi vill så skonsamt som möjligt för naturen få bort problemet och förhindra att måsarna kommer hit. Vi har hört om nät som skulle förhindra att de bygger bon eller att man kan skrämma bort dem. Det handlar inte i första hand om skyddsjakt, men om vi inte kan få hjälp med andra åtgärder är en sista utväg.

Mer läsning

Annons