Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väderkaos på 110 mil hälsingeväg

/
  • Ena dagen minus tio, nästa slöglopp och regn. Vädret har skiftat - och så även väglaget - de senaste veckorna.

Endera får man köra i snö och sörja, eller vara ute på hal is och har det glatt. Vädret skiftar dag från dag och väghållarna får kritik.

– Vi gör det vi kan, säger Harry Huczkowski, NCC roads vägservice, Hudiksvall.

Annons

De senaste veckorna har norrhälsingetrafikanterna prövats hårt.

– Det går på det berömda håret när det är kanter, ryggar och blankt - med vatten uppepå och dagvattenbrunnarna överfrusna. Och det tar ett halvt dygn innan de får på sand! Varför kan de inte hyvla vägarna när det snöat?undrar Bernt Scröder, yrkeschaufför sedan 45 år.

NCC roads vägservice har större delen av vägunderhållet i Nordanstigs kommun, liksom E 4 mellan Gnarp/Jättendal och Enånger, väg 307 - Mittpunktsvägen - samt större delen av vägnätet i norra Hälsingland. Totalt har man 110 mil väg att hålla efter.

– Nej, vi sparar inte på pengarna. Vi följer Väg-Väder-InformationsSystem (VVIS), på strategiskt utplacerade ställen. 1 - 2 centimeter ger oss indikation att sätta igång, och det gör vi oavsett tid på dygnet eller vilken dag det är. Sedan får vi betalt för utförda insatser, så vi har ingen "rambudget" vi måste hålla, försäkrar Harry Huczkowski, platschef på NCC Roads vägservice i Hudiksvall.

Fast, att det tar ända fram till lunchtid innan sandbilen letar sig fram längs väg 307 mellan Bergsjö och Jättendal, som var fallet i måndags, håller han med om är alldeles för lång tid:

– Både plogning och sandning - och saltning på E4 - ska vi klara i vårt område inom 4 - 6 timmar, så jag får väl se över hur det sett ut där denna vecka.

Mer läsning

Annons