Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(V)ill ha skolan i fokus

/
  • Petra Modée, (M), vill se utökade satsningar på skola, näringsliv, folkhälsa och miljö.

Med en vecka kvar till kommunfullmäktige i Nordanstig, där budget 2016 ska spikas, är den politiska splittringen ett faktum. Och nu har V jobbat fram en skuggbudget – som får beröm av M.

Annons

Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsen, KS, skulle Nordanstigs lokalpolitiker ha berett och skickat vidare ett budgetförslag till kommunfullmäktige, KF, för ledamöterna att slå fast nästa KF-sammanträde. Men så blev inte fallet. Oppositionspartierna M, KD och FP, med ordinarie poster i KS, ville inte delta i diskussionen. V, som ingår i oppositionsalliansen men saknar ordinarie KS-post, lägger eget budgetförslag.

Ulrika Jonsäll, ordförande, och Petra Modée, vice ordförande, är besvikna på majoritetens (S, C och MP) budgetförslag, som de anser saknar satsningar. V hoppas nu deras förslag ska visa hur Nordanstig kan utvecklas till en attraktiv kommun. "Men för att det ska lyckas kan vi inte bara skära ner i den kommunala välfärden. Därför föreslår vi en skattehöjning på 30 öre 2016 som bibehålls under hela planperioden för att finansiera de satsningar som vi anser nödvändiga för att vända den negativa befolkningstrenden" påpekar de i inledningen till dokumentet.

Fokus ligger på skolan – som ska vara jämlik – men näringslivsutveckling, medborgarbudget och byggandet av nya, klimatsmarta hyresrätter är också viktiga ingredienser.

Totalt omfattar dokumentet 14 sidor, och förhoppningsvis har KF-ledamöterna tagit del av tankarna kring avgiftsfri kollektivtrafik och cykelinfrastruktur, pedagogiska utemiljöer och höjd lärartäthet, social- ekonomisk- och miljömässig hållbarhet, samt folkhälsa som utgångspunkt inför sammanträdet den 9 november.

– Vänsterpartiets budget har en tanke och en vision för kommunen som majoritetsbudgeten saknar. I valet mellan dem är vänsterbudgeten klart den starkare trots att den lutar sig på en skattehöjning, säger Tor Tolander, (M), oppositionsföreträdare.

Mer läsning

Annons