Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V fokuserar på kärnverksamheten

/
  • Vänsterpartisterna vill bland annat ha gratis kollektivtrafik i Nordanstig. Från vänster på bilden; Petra Modée, Bo Arnström, Jörgen Myhrman och Sven Bergström.

Vänsterpartiet vill införa gratis kollektivtrafik till alla, riva upp beslutet om att införa LOV och se till att kärnverksamheterna i kommunen håller en hög kvalité.

Annons

– Kollektivtrafiken är en av våra viktigaste frågor, säger Petra Modée, Vänsterpartiets förstanamn på valsedeln.

Partiet menar att Nordanstig är en typisk pendlarkommun men att tidtabellerna inte är gjorda för att pendla till närliggande städer.

– Intäkterna på kollektivtrafiken är endast två promille av den kommunala budgeten. Om vi inför gratis kollektivtrafik uteblir ungefär 800 000 kronor i intäkter, säger Jörgen Myhrman, partiets andranamn.

Partiet vill underlätta pendling genom att tidtabellerna ses över och anpassas till arbetspendling.

– Vi vill ha tätare trafik med mindre bussar, mindre bussar blir även billigare, säger Jörgen Myhrman.

– Gratis kollektivtrafik smäller väldigt högt för de som väljer att flytta hit. Många är vana med att åka buss för att kunna ta sig någonstans, säger Bo Arnström som står på sjätteplats på valsedeln.

Partiet vill uppmuntra och underlätta samåkning mellan orterna. De vill även se fler cykelvägar i kommunen.

– Det finns många smala vägar som är tungt trafikerade som saknar cykelvägar. Mellan Stocka och Ström finns det till exempel ingen cykelväg. Det gäller att sätta spaden i marken och göra något åt det, säger Petra Modée.

En annan av Vänsterpartiets viktigaste frågor är att stoppa införandet av LOV, Lagen om valfrihet inom äldreomsorgen.

– Skattepengar tas från verksamheterna och går till vinstutdelning och aktieutdelning för privata företag, säger Jörgen Myhrman.

– Jag kan förstå att brukare vill kunna välja när och hur något ska göras. Men det kan man göra inom den kommunala verksamheten. Vi måste bli mer flexibla inom vår verksamhet, säger Petra Modée.

Stort fokus vill Vänsterpartiet lägga på att det är hög kvalité inom kärnverksamheterna, förskola, grundskola, äldreomsorg och socialomsorg.

– Det är dåligt med pengar och de pengar som vi har måste vi ta till de viktigaste verksamheterna i kommunen, säger Jörgen Myhrman.

Partiet vill även effektivisera administrationen och se över hur många tjänstemän som det behövs i kommunen.

– Det behövs mindre folk på kommunhuset, vi kan samarbeta med andra kommuner kring vissa saker, säger Sven Bergström, partiets femtenamn.

Vänsterpartiet tar även upp miljön i sitt valprogram. All kommunal energi ska komma från förnyelsebara energikällor, de vill se en ansvarsfull utbyggnad av vindkraften som helst ska vara lokalt ägda.

– Jag hoppas att vi kommer kunna vara självförsörjande på ström i kommunen i framtiden, säger Petra Modée.

Mer läsning

Annons