Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgrävning av järnåldersgrav

/
  • Inga Blennå, arkeolog, arbetar med utgrävningen av järnåldersgraven utanför Bergsjö.

I Bergsjö pågår utgrävningar efter det som troligen är en grav från järnåldern. En eller flera personer har kremerats och begravts för 1000 till 2000 år sen.

Annons

– Troligen hör den här graven i hop med gravfälten i Berge bara en bit härifrån, säger Inga Blennå, arkeolog på Länsmuseet i Gävleborg, och pekar mot andra sidan av väg 307 utanför Bergsjö.

I samband med att Trafikverket har breddat vägen upptäckte man även gravhögen i vägkanten. Eftersom graven har blivit påverkad av vägarbetet och flera stora stenar har lagts över den utforskar Länsmuseet området.

– Graven är väldigt förstörd. Nu försöker vi samla på oss så mycket information som möjligt om den, säger Maria Björck, arkeolog på Länsmuseet i Gävleborg.

I två dagar gräver arkeologerna försiktigt fram graven. Det är en hednisk gravplats som kan vara mellan 1000 och 2000 år gammal. Personen har kremerats först och sedan har benen spridits i graven.

– Högst troligt är inte det här samma plats som kroppen brändes på. I andra gravar kan man se att de har bränt personen på samma plats, berättar Inga Blennå.

Arkeologerna har hittat flera små brända benbitar efter en människa. De hoppas också att de ska hitta gravgåvor som befolkningen har skickat med den döda i graven.

– De trodde på ett liv efter döden. Det är vanligt att man kan hitta benkammar, pärlor och smycken eller rester av en kniv i gravarna. Var det en person med väldigt hög status så kan man även hitta rester av en häst. Men det är väldigt ovanligt. Det här verkar vara en vanlig grav, säger Maria Björck.

Mer läsning

Annons